HDP'nin milletvekillerine yönelik düzenlenen operasyonda Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 9 kişi tutuklandı. Konuyla ilgili ABD'den de ilk açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, Türk hükümetinin demokratik yollarla seçilmiş parlemento üyelerini tutuklamasından kaydı duyduklarını söyledi.

Konuşmasına Diyarbakır'daki saldırıyı kınamakla başlayan Kirby, PKK'ya Türkiye'ye karşı acımasız saldırılarını durdurma çağrı yaptığını söyledi.
HDP'lilerin gözaltına alınması ile ilgili de konuşan Kirby, Türk hükümetinin HDP'lilere yönelik girişimlerinin ve internet erişimini engellemesinin ABD'de derin kaygı uyandırdığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken'in Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ile görüştüğünü belirten Kirby, kendisinin görüşmede Türk yetkililere "demokrasilerde seçilmiş temsilcilere karşı hukuki bir işlem yapılırsa, bunun halkın güvenini pekiştirici ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde olması gerektiğini, internet erişimini yasaklamanın Türkiye'nin demokrasisini ve ekonomik refahını baltaladığını açıklıkla ilettiğini belirtti.

Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara da değinen Kirby, bunun endişe yaratıcı bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

Bu gelişmelerin Türkiye'nin NATO ile ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği konusuna da değinen Kirby, Türkiye'nin müttefikleri ve dostları olduğunu belirterek, bu yaşananların NATO üyeliğini etkilemeyeceğini söyledi.