ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Marie Harf, Papa'nın 'Ermeni Soykırımı' iddiaları ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Harf yaptığı açıklamada ABD'nin
"Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine doğru 1.5 milyon Ermeninin katledildiği yada ölüm yürüyüşüne çıkarıldığını tarihi bir gerçek" kabul ettiğini belirtti ve gerçeklerin kabulünün Türkiye, Ermenistan ve ABD'nin çıkarına olacağı yorumunu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Marie Harf, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, konuyla ilgili kendisine yöneltilen, 'Papa Francis, yüz yıl önce Osmanlı Türkleri tarafından Ermenilerin kırıma uğratılmasını 21. Yüzyılın ilk soykırımı olarak niteledi. Bu konuda ABD'nin duruşunu yeniden ifade eder misiniz' sorusuna verdiği yanıtta, "ABD Başkanı ve öteki üst düzey yetkililer, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine doğru 1.5 milyon Ermeninin katledildiği yada ölüm yürüyüşüne çıkarıldığını tarihi bir gerçek kabul etmektedir ve bunu çok kez dile getirdiler. Gerçeklerin tam, adil ve içten kabulü Türkiye, Ermenistan ve Amerika da içinde olmak üzere herkesin çıkarınadır" dedi.

Marie Harf, "Bu alanda ve daha genel anlamda zulmün önlenmesinde, yönetimin çalışmalarına yol gösteren ilkelerden biri, ülkelerin, geçmişlerinin acı da olsa gerçekleriyle ve bunları kabul etmeleriyle ilerleyebildiği ve daha güçlü oldukları şeklinde. Bunu yapmak, farklı ve daha hoşgörülü bir gelecek kurmak için temeldir" ifadelerini kullandı.

Marie Harf, Papa'ya ilişkin bir tepkilerinin olup olmadığı sorusunu da, "Az önce söylediklerime ekleyecek bir şey yok" yanıtı verdi. Marie Harf, 'Türkiye'nin böyle bir açıklama yapmasını istiyorsunuz yani, öyle mi' sorusuna verdiği yanıtta da, "Söylediklerimden başka bir şey yok" dedi.

Papa'nın açıklamasından sonra, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisini geri çağırdığı anımsatılan Marie Harf'in, 'Gerginliğin artmasından kaygı duyuyor musunuz' sorusuna yanıtı da "Sanmıyorum" oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Marie Harf, ABD Başkanı Barack Obama'nın 2008 seçimleri sırasında soykırımı kabul edeceğini söylediğinin, ancak iktidara gelince bundan vazgeçtiği belirtilerek, 'Türkiye müttefik ve NATO üyesi olduğu için mi bundan vazgeçildi' sorusunu da "2008 seçimleri notlarına bakabilirim" diye konuştu.