ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'den akademisyenlerin davası ile ilgili açıklama geldi. Barış İçin Akademisyenler bildirgesine imza atan akademisyenlerin yargılanmasına bugün Çağlayan Adliyesi'nde başlanacak. Konuyla ilgili soruyu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bu davayı çok yakından izlediklerini belirterek, Türk hükümetini demokrasinin temel ilkelerine uymaya teşvik etmeye devam edeceklerini açıkladı.

Sözcü Kirby, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, konu ile ilgili kendisine yöneltilen bir soruya verdiği yanıtta, “Her şeyden önce, biz davayı çok yakından izliyoruz. Daha söylediğimiz gibi, Türk hükümetini, Türk anayasasında da korunan ilkelere uymaya, yargı bağımsızlığına, bunların hepsi dahil demokrasinin temel ilkelerine uymaya teşvik etmeyi sürdürüyoruz “diye konuştu.

Kirby, Amerikalı diplomatların bu tür davaları genel olarak izlediklerini, bu davaya katılım olup olmayacağı konusunda da bilgisinin bulunmadığını söyledi.

John Kirby, “ABD'nin 1915 olaylarına ilişkin bu yıl ki tanımlamasının ne olacağı" yönündeki bir soruya da “Şu anda bu konuda söyleyecek ön fikrim yok" diye yanıtladı.

Kirby, Anayasa Mahkemesi'nin, Ergenekon Davası'nı hem usul hem de esastan bozması ile ilgili soruya verdiği yanıtta da konuya ilişkin haberleri gördüğünü, Türk hükümeti yetkililerine hukuk önünde herkesin eşit olduğunu anımsatmayı sürdüreceklerini belirtti.