Aralarında Federal Milletvekilleri, hukukçular, sanatçılar, gazeteci ve insan hakları savunucularından oluşan bir grup, Güney Doğu’da yürütülen askeri operasyonlar sırasında “savaş suçu” işlendiğini öne sürerek, Almanya’nın Karlsruhe kentinde bulunan Federal Savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

Grup adına, Alman “tagesschau.de” haber sitesine açıklamalarda bulunan Avukat Britta Eder ve Petra Dervishaj, müvekkillerinin Türkiye’de işlendiği iddia edilen sistematik savaş suçunun Almanya’da yargı önünde taşımak istediklerini söyledi.
200 sayfalık suç duyurusunda özellikle Cizre’deki operasyonlarda öldüğü öne sürülen 21 sivil ile yine Cizre‘de üç ayrı evin bodrumunda 178 sivilin kasıtlı olarak hedef alındığı ve öldürüldüğü iddiaları gündeme getiriliyor.

DAHA ÖNCE DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞ, SAVCILIK ‘TAKİPSİZLİK’ VERMİŞTİ

İddiaların Federal Savcılık tarafından ciddiye alınıp alınmayacağı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey askeri yetkililer hakkında 2011 yılında savaş suçu işlendiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuş ancak savcılık tarafından takipsizlik kararı verilmişti. Tagesschau.de’ye göre, büyük bir ihtimalle bu suç duyurusunu da benzer bir akıbet bekliyor.