Papa Franciscus'un 'Ermeni soykırımı'na dair açıklamalarından sonra şimdi de Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili bir oylama yaptı. Oylama sonrası 'Ermeni soykırımı' kabul edildi. AP, karar sonrası Türkiye'ye geçmişiyle yüzleşme ve iddiaları kabul etme çağrısı yaptı. Avrupa Parlamentosu'nun aldığı bu kararın Türkiye için bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

AP genel kurulundaki oylamada karar metnine, kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Papa Franciscus'un Ermeni iddialarını destekleyen açıklamaları dahil edildi.

Önergede "Avrupa Parlamentosu Papa Franciscus'un Ermeni soykırımının yüzüncü yılı hürmetine 12 Nisan'da barış ve uzlaşma ruhu içinde verdiği mesajı takdir etmektedir" ifadesi yer aldı.

AP'nin bağlayıcı nitelik taşımayan, tutum beyanı niteliğindeki kararda 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirilerek, Türkiye'ye geçmişiyle yüzleşmesi ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kabul etmesi çağrısı yapıldı.

Kararda Türkiye ve Ermenistan'a 2009 yılında imzalanan protokolleri "ön koşulsuz onaylayarak ve uygulayarak ve sınırı açarak" ilişkilerini normalleştirme yolunda ilerlemeleri tavsiye edildi.

Kararda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun 1915 olaylarına ilişkin Ermeniler'in acılarının paylaşıldığı yönündeki açıklamalarının "memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi.

AP'nin karar tasarısının Türkiye için bağlayıcılığı bulunmuyor.

Avrupa Birliği'nde alınan kararla dünya genelinde yapılan bütün soykırımlar için bir gün belirlenerek, o günün soykırımları anma günü olarak kararlaştırılması öngörüldü.