Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize serbesti konusunda anlaşma sağlanmış ancak Avrupa Birliği, Türkiye'ye bazı şartlar sunarak bunları yerine getirmesini talep etmişti. Hükümet vize serbestliği için haziran ayını işaret etmiş ama hazirandan bu yana 5 ay geçmesine rağmen bir gelişme olmamıştı.

Konuyla ilgili Avrupa Birliği yetkililerinden bir açıklama daha geldi. Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyonu gösteren AB yetkilileri, 2017'de başlaması öngörülen vize serbestliğinin 2018 yılına sarkabileceğini belirtti.

Açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Graf Lamsdorf, “Gazetecilerin tutuklanması nedeniyle vize serbestisi 2018’e kalabilir” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili Alman Bild gazetesine açıklama yapan Lamsdorf, Türkiye'deki idam tartışmalarını, basına ve muhalefete olan baskıları eleştirdi ve bu durumda vize serbestisinin 2017'de gerçekleşemeyeceğini söyledi. Lamsdorf aynı zamanda bunun tamamen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hatası olacağını da sözlerine ekledi.

AB muhafazakar grup (EVP) milletvekili Herbert Reul de benzer açıklamada bulundu. Reul,”Erdoğan böyle devam ederse, vize serbestisi uzak bir geleceğe sarkar” ifadelerini kullandı.