Fransa Anayasa Konseyi'nce "soykırım"ın inkarını cezalandırılan yasayı anayasaya aykırı bulması üzerine yeni bir yasanın hazırlanması konusunda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Dışişleri Bakanı Laurent Fabius arasındaki çelişkili yaklaşımlar dikkat çekiyor. BBC, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yeni "'Soykırım yasası' sözünü verdi" dediği haberinde "Bazı hukuk uzmanlarının, Ermeni öldürmeleri uluslararası bir komisyonca resmen soykırım olarak tanınmadıkça inkarının cezalandırılamayacağını" savunduklarının da altını çizdi.
Ingiliz yayın kuruluşu BBC, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nın, yeni bir "înkar" yasasını planladığını belirtirken "meselenin, son yıllarda Fransız-Türk ilişkilerini gerginleştiğini" kaydetti.
Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Merkezi'nden bir heyetin, yeni yasanın nasıl bir şekil alması gerektiğini görüşmek üzere Ağustos ayından önce Hollande ile görüşeceğine dikkat çeken BBC, halbuki Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Laurent Fabius'un ise sanki Anayasa Konseyi'nin kararının konuyu yeniden ele almayı imkansızlaştığına işaret ettiğini belirtti.
BBC, Fransa'da hem Holokost'un, hem de Ermenilerin öldürülmesinin "soykırım" olarak tanındığını, Holokost'un inkarının da suç olduğunu anımsattıktan sonra şöyle devam etti:
"Bazı hukuk uzmanları, Ermeni öldürmeleri uluslararası bir komisyonca resmen soykırım olarak tanınmadıkça inkarının cezalandırılamayacağını savunuyorlar. Uluslararası bir onay yokluğunda bazı hukuk uzmanları, 'Ermeni soykırımı' terimine, ifade özgürlüğü gerekçesiyle itiraz edilebileceğini de savunuyorlar."
Haberde "inkar yasası"nın Fransız Meclis'nce onaylanmasının, Türk hükümetinin Fransa ile siyasi ve askeri işbirliğini askıya almasına neden olduğu anımsıtılmasında sonra Türk hükümetinin, 1915-1916 yıllarında Türkiye'nin doğusunda meydana gelen olayların değerlendirmesinin tarihçilere bırakılması gerektiği, "inkar" yasasının ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı yönündeki görüşleri de aktarıldı.
BBC, haberinde Arjantin, Belçika, Kanada, Fransa, Italya, Rusya ve Uruguay gibi ülkelerin "Ermeni soykırımını" resmen tanıdığını belirtirken "Ingiltere, ABD, Israil ve diğer bazı ülkeler ise "farklı bir terminoloji kullanıyor" dedi.