İtalyan halkı, nükleer enerji başta olmak üzere sular idaresinin özelleştirilip, özelleştirilmemesi ve başbakan ile bazı bakanlara dokunulmazlığın getirilip getirilmemesine ilişkin referandumda, nükleersiz hayata devam derken, sular idaresinin özelleştirilmesine ve dokunulmazlığa da izin vermedi.

İtalyanlar, yüzde 90’ın üzerinde bir çoğunlukla nükleer enerji santrallarına dönüşe, sular idaresinin özelleştirilmesine ve başbakan ve bakanlara kısmi dokunulmazlığa "hayır" dedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, kampanya döneminde "evet" sloganıyla hareket eden muhalifler, referandumdan istediklerini aldı.

Muhalifler, önce referanduma katılım oranının yüzde 57'ye ulaşmasıyla büyük sevinç yaşadı, ardından da ezici çoğunlukla sandıktan, eski düzenin devamını öngören "evet" oylarının önde çıkmasıyla zaferlerini tescilledi.

İtalya, G8 ülkeleri arasında nükleer enerji santrallerine sahip olmayan tek ülke.

Bir ayda iki büyük darbe yiyen Berlusconi’nin en yakın destekçilerinin de durumdan ciddi rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.

"BU DA 1811'İN BUNGA BUNGASI"


Bu arada İtalya'nın başkenti Roma'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ağırlayan Berlusconi, İsrailli liderle ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider gazetecileri yanıtlarken seks skandallarıyla sık sık gündeme gelen Berlusconi bir anda sırtını döndü ve arkalarında duran tabloyu göstererek ‘Bu da 1811’in bunga bungası’ dedi.