Hür Asya Radyosu, 12 Ekim'de 4 Uygur'un ilçedeki bir pazar yerine kesici alet ve patlayıcılarla yaptığı saldırı sonucu 22 kişinin öldüğünü bildirdi. Polisler ve Han (Çinli) kökenlileri hedef alan Uygurların güvenlik güçlerince vurulduğunu belirten Hür Asya Radyosu, polis yetkililerine dayanarak çok sayıda kişinin kişinin de yaralandığını kaydetti. Çin medyası ise, söz konusu saldırıyı duyurmadı.

6 AYDA 244 KİŞİ ÖLDÜ

Bölgede sıkıyönetimi aratmayan uygulamaların başladığı Mayıs ayından bu yana çıkan kanlı olaylarda ölü sayısı en az 244'e ulaştı. Çin hükümeti, 23 Mayıs'ta Uygur bölgesinde giderek artan olayları bastırmak amacıyla bir yıl süreyle 'Terörle mücadele kampanyası' başlattığını ilan etmişti. Ancak, söz konusu kampanya bölgedeki etnik tansiyonu tırmandırdı. Güvenlik güçlerinin artan ev baskınları, yoğunlaştırılan yol kontrolleri, sıklaşan gözaltı ve işkence uygulamaları protestolara, hatta bazı köylerde kanlı olaylarla sonuçlanan ayaklanma benzeri isyanlara yol açtı. 27-28 Temmuz'da Yarkent ilçesinde meydana gelen toplu isyanda 59 Uygur, polis tarafından vurularak öldürüldü. Çin yönetimi, olaylardan "cihatçı" grupları sorumlu tutuyor ve yurt dışındaki radikal dinciler tarafından organize edildiğini iddia ediyor. İnsan hakları gözlemcileri ise, bölgeye gerçekleşen Han göçleriyle kendi topraklarında azınlık durumuna düşen Uygurlara uygulanan dini ve kültürel baskıların toplumsal patlamaları beraberinde getirdiğini kaydediyor.

Çin Hükümeti'nin bölgeyi dış dünyaya kapatması sebebiyle, uluslararası medyanın olayların yaşandığı yerlere ulaşma olanağı yok.

ÇİN BASINI: YA GEÇ YA HİÇ

Çin basını, onlarca kişinin hayatını kaybettiği büyük olayları dahi üç dört gün sonra bildiriyor ya da hiç duyurmuyor. Söz konusu haberlerin bağımsız kaynaklarca teyidi mümkün bulunmuyor. Çin'in 2010 nüfus sayımı resmi sonuçlarına göre, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 21 milyon 813 bin kişi yaşıyor. Nüsufun yüzde 43,3'ünü Uygurlar, yüzde 41.0'ını Hanlar, yüzde 8.3'ünü Kazaklar teşkil ediyor. Kaşgar, Hotan ve Aksu gibi tarihi kentlerde ise halkın yüzde 90'dan fazlasını Uygurlar oluşturuyor.