İsviçre, İngitere ve Avustralya’da eş zamanlı düzenlenen üç konferansta fizikçiler CERN’de yapılan sunumu takip ediyor. CERN, Aralık 2011’de yapılan deneylerin ardından Tanrı Parçacığı olarak kabul edilen ve evrenin oluşumu hakkındaki en önemli bilgileri sakladığına inanılan Higgs Bozonu’nun bulunmasına çok yaklaşıldığını belirtmişti. Başka bir kıtada görüntülü sunulan ilk Yüksek Enerji Konferansı’nda fizikçiler Higgs Bozonu deneyi hakkındaki açıklamalarına başladı. Deneylerinde dört bin fizikçi ve mühendisin çalıştığı Higgs Bozonu’nun keşfedildiğinin açıklanması halinde, maddenin neden yoğunluğa sahip olduğu ve evrendeki temel kuvvetleri açıklayan Standart Model’in eksik kalan kısımları da tamamlanmış olacak.

26 km uzunluğundaki LHC, atomları ışık hızına yakın bir süratte çarpıştırarak, evrenin oluşumunda ortaya çıkan atom altı parçacıkları inceliyor.

HİGGS BOZONU'NA AİT İŞARET KEŞFEDİLDİ

10.30 Incandela, yeni bir atom altı parçacık keşfedildiğine yönelik açıklamalarını daha sonra netleştiren şu ifadeleri kullandı: "Higgs Bozonu teorisiyle uyumlu olan bir atom altı parçacığın keşfedildiğini söyleyebilirim." Incandela, Cenevre'de gerçekleştirilen konferansta yaptığı açıklamada, "Bu ön bir tespit. Ancak Higgs Bozonu'na işaret etmesi açısında çok güçlü ve somut olduğuna inanıyoruz" dedi. 10.25: Incandela, Higgs Bozonu'nun iki enerjik fotona dönüştüğü süreçten bahsederek, Tanrı Parçacağı'nı tespit etme çabalarında yeni atom altı parçacıklar bulmuş olabileceklerini belirtti. 10.20: Incandela, elde ettikleri sonuçları birazdan açıklayacağını belirtti. Higgs Bozonu'nu tespit için dört dağılım modeline baktıklarını belirten Incandela, mühendislerin kullandığı karşılıklı kontrol tekniğini açıkladı.

10.02: Sunuma CMS dedektöründe yeni parçacıkları tespit etmek için deneyler yapan ekibin başındaki Joe Incandela başladı. Incandela'nın ardından sunuma LHC'deki bir diğer dedektör olan Atlas'ın ekip lideri Fabiola Gianottithe devam edecek. Incandela, deney sonuçlarının açıklanacağı güne kadar günlerce uyuyamadıklarını belirterek fazlasıyla karmaşık fiziksel açıklamalarına başladı. CMS deneylerine ait sonuçları gösteren bir tablo.

Oldukça heyecanlı ve gergin olduğu anlaşılan Incandela, Higgs Bozonu'nu tespit ederek diğer parçacıklardan izole etmeyi amaçlayan CMS'te yaptıkları deneylerde beş model denediklerini belirtti. (ntvmsnbc)