Assam’da şiddetli yağışlar sonucu Brahmaputra nehri ve kolları taşarken, çoğu bambu ağacından yapılmış binlerce ev sel suları ile yıkıldı. Sel felaketi sonucu elektrik hatları koparken, çok sayıda yol ve köprü de hasar gördü. Assam eyaleti yetkilileri felaket sonucu şimdiye kadar 77 kişinin öldüğü bilgisini verdi.

Yetkililer, evsiz kalan binlere kişiye geçici sığınak ve yemek sağlarken, mobil tıbbi müdahale ekipleri sel felaket bölgesinde salgın hastalıkların yayılmaması için çalışma yapıyor.

Assam’ın en büyük şehri Guvahati’yi ziyaret eden Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Assam halkı, son yılların en kötü sel felaketi ile yüzleşiyor.” dedi. Singh, felaket bölgesinin havadan gezerek selin etkili olduğu bölgelerde incelemelerde bulundu.

Hindistan Milli Afete Müdahale Kuvvetleri’nden binlerce asker, kurtarma çalışmaları için bölgeye sevk edildi. Kurtarma çalışmalarına askeri helikopterler de insanların taşınmasına ve gıda ulaştırma desteği veriyor.

Singh, “Kurtarma operasyonları bittikten sonra selin verdiği hasarları onarma çalışmaları başlayacak.” diye konuştu. Bölgede yağışlar dururken, birçok nehirde su seviyesi halen çok yüksek. Singh, ayrıca felakette ölen her bir kişinin ailesine 100 bin rupi (bin 800 dolar) tazminat ödeneceğini ifade etti.