İngiltere’nin Avrupa Birliği üyesi olarak kalıp kalmayacağının oylanacağı referandum öncesi ülkedeki tartışmaların merkezinde Türkiye bulunuyor.

Perşembe günkü oylama öncesi, BBC'nin referandumla ilgili özel bir programına katılarak izleyicilerin sorularını yanıtlayan İngiltere Başbakanı Cameron, AB'den ayrılma yönünde kampanya yürüten siyasetçilerin gündeme getirdiği konuların başında gelen Türkiye ile ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.


YİNE "3000 YILINDA ÜYE OLUR" DEDİ

Cameron, programdaki bir seyircinin "Türkiye'nin AB üyeliğini veto edecek misiniz?" sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin AB üyeliğinin on yıllarca olmayacağını düşünüyorum. Bu konunun, referandum sürecinde dikkati başka yöne çekmek için kullanılan bir konu olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde ya da Avrupa'da, Türkiye'nin gelecek 30 yılda AB'ye katılabileceğini söyleyecek tek bir uzman bulamazsınız. Katılım için 35 müzakere başlığını açıp kapatmanız gerekiyor. Türkiye sadece bir başlığı kapattı, bu hızla Türkiye 3000 yılında üye olur."

Ayrılık kampanyasında, posta kutularına üzerinde "Türkiye AB üyesi olacak, İngiltere'nin de içinde bulunacağı AB ordusu kurulacak, Brüksel'e haftalık 350 milyon sterlin veriliyor" yazılı broşürler atıldığını belirten Cameron, bunların hiçbirinin doğru olmadığını söyledi. "Eğer AB'den ayrılmak istiyorsak, bu yönde oy verelim ama tamamen doğru olmayan bu üç konu nedeniyle birlikten çıkma yönünde oy kullanmayalım" diyen David Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin AB üyeliği gelecek birkaç yıl içerisinde gerçekleşecek olsa bunu desteklemezdim ama zaten bu olmayacak. Bu, gelecek 30-40 yıl içerisinde olabilir ve ben o zaman Başbakan olmayacağım. Türkiye'nin üyeliğini çok destekledik, çünkü Batı eğilimli bir ülke olmasını istiyoruz. Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü olmasını istiyoruz. Gazetecilerin tutuklanmasını istemiyoruz, açıkçası şu anda pek de iyi gitmiyor. Bu referandumda 'Türkiye AB üyesi olacak' diye kimsenin birlikten ayrılma yönünde oy kullanmasını istemiyorum, çünkü bu olmayacak."

THE SUN: DÖRT KEZ REDDETTİ

İngiliz Daily Mail gazetesi, Cameron'ın "Türkiye'nin AB üyeliğini veto edecek misiniz?" sorusuna üç kez olumsuz yanıt verdiğini belirtti. The Sun gazetesi ise bu sayıyı dörde çıkardı.


TÜRKİYE ANA TEMALARDAN

Referandumda AB'den ayrılma yönünde kampanya yürüten blok, "Türkiye'nin yakında AB'ye üye olmasıyla, Türkiye vatandaşlarının ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağını" öne sürüyor.

Ayrılığa Oy Ver kampanyası, Türkiye'yi kampanyalarının ana temalarından biri haline getiren bildiri ve posterler kullanıyor.

Kampanya grubunun açıklamasında, Türkiye'de suç ve silah bulundurma oranlarının yüksek olduğu öne sürülüyor, "Türkiye'de doğum oranı o kadar yüksek ki, sadece sekiz yıl içinde, İngiltere nüfusuna Türkiye'den bir milyon kişi katılabilir" ifadesi yer alıyor.