İran son günlerde bu kazayı konuşuyor. Hükümete yakın olduğu bilinen bir din adamının torunu, içinde sevgilisinin de bulunduğu Porsche araba ile kaza yaptı. Kazada her iki kişi de hayatını kaybetti. Din adamının torunun başkasıyla nişanlı olduğu öğrenildi. İran'da halen aralarında akrabalık bulunmayan kız ve erkeklerin bir araya gelmesi yasak. Bu yüzden bu kaza İran'da günün konusu oldu. Aynı zamanda bu kaza ile hükümete yakın kişilerin nasıl bir zenginlik içinde yaşadığı da ortaya çıktı.

İran’a 2009’dan bu yana uygulanan uluslararası yaptırımlar, ülkede yurt dışı ve rejim bağlantısı kuvvetli bazı isimlerin ambargonun etrafından dolaşarak çok yüklü miktarda zenginleşmesine sebep oldu. Türkiye bağlantıları da ortaya çıkan Babek Zencani adlı genç iş adamı bunlardan biriydi. Ama zenginleşen sadece bu uyanık gençler değildi. Onlara yardımcı olan hükümet çevresinden isimler de bu zenginleşmeden nasibini aldı. Tabi çocukları da... Sosyal paylaşım sitesi Instagram’da ‘Rich Kids of Tehran’ (Tahran’ın zengin çocukları) isimli hesapta paylaşılan fotoğraflar İran gibi kapalı bir toplumda bile zenginlerin çocuklarının nasıl bambaşka bir hayat yaşadığının göstergesi oldu. İşte o hayatı yaşayanlardan biri de geçen hafta Tahran’ın Bağdat Caddesi olarak nitelendirilebilecek Vali Asr bulvarında kaza yapan sarı Porsche Boxster GTS’in içinde ölen 21 yaşındaki Muhammed Hüseyin Rabbani Şirazi’ydi. Daha da vahimi aracın direksiyonunda oturan da kendisi değildi.

Başkasıyla nişanlıydı

Kazada hayatını kaybeden ikinci isim sürücü koltuğundaki 20 yaşındaki Parivaş Ekberzade isimli genç kızdı. 250 kilometre hızla giderken ağaça çarpan aracın içinde ölenlerin kimlikleri açıklanır açıklanmaz İran sallandı. Şirazi, hükümete yakın bir Ayetullah’ın (Fetva verme yetkisine sahip Şii din adamı) torunuydu ve bir başka kızla nişanlıydı. Aralarında akrabalık bağı olmayan kız ve erkeklerin bir araya gelmesinin yasak olduğu İran’da gecenin bir vakti, bu genç İranlı yasak aşkıyla hem de Porsche’sinin içinde nasıl rahatça ‘fink’ atabiliyordu? Yaptırımlar altında nefes dahi almakta zorlanan halk kıvranırken, birileri nasıl böyle bir lüks içinde yaşayabiliyordu? Sosyal medya işte bu sorularla ve yönetime yönelik tepkilerle dolup taşınca mollalar bu duruma tepkisiz kalamadı.

Türkiye’de tatil yapmışlar

Tahran’ın nispeten orta gelirli bir ailesinin kızı olmasına rağmen yasak aşkının parasıyla lüks bir hayat yaşayan İranlı genç kız, bu hayata dair fotoğrafları da 25 bin 800 takipçiye sahip olduğu Instagram hesabından paylaşıyordu. Muhammed ile yaptıkları Türkiye tatilinin hatırası da bu fotoğraftı.

‘Hırsızlığı durdurun’

İran dini lideri Hamaney kazanın ardından yaptığı açıklamada, “Bazı zengin çocukları sokaklarda pahalı arabalarıyla geziyor. Bu da toplumda psikolojik bir rahatsızlık yaratıyor” diye konuştu. Hamaney, “Hırsız, hırsız diye bağırmakla hırsızlığı önleyemezsiniz. Herkes yolsuzluk var diyor ama kimse gerekli önlemleri almıyor. Hükümetin artık buna bir dur demesi şart” diyerek hükümeti de uyardı. (Vatan)