Eli kanlı terör örgütü IŞİD vahşet saçmaya devam ediyor. IŞİD'in Irak'ın Ramadi kentini tamamiyle ele geçirdiği iddia ediliyor. Irak Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada IŞİD hedeflerine yapılan saldırıda en az 100 IŞİD militanının öldüğünü söyledi. Öte yandan Enbar Vilayet Meclisi Başkan Yardımcısı Falih el-İsavi, IŞİD'in Ramadi'de aralarında sivillerin de olduğu 503 kişiyi infaz ettiğini açıkladı.

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) Enbar eyaletinin başkenti olan Ramadi'yi tümüyle ele geçirdi.

Bağdat yönetiminin son aylardaki en büyük yenilgisi IŞİD tarafından “Hilafetin askerleri, 8’inci Tugayı bastıktan sonra, Allah’ın izniyle Ramadi’yi temizledi. Enbar operasyon odası, bir tank birliği ve füze rampaları kontrolümüzde” açıklamasıyla duyuruldu.

AFP’ye konuşan Enbarlı yetkili Muhammed Heymur da operasyon odasının tahliye edildiğini belirtti ve Ramadi’nin IŞİD’in kontrolüne girdiğini doğruladı.

İBADİ’DEN DİRENİŞ ÇAĞRISI


Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin, Şii güçlerden oluşan Haşdi Şabi’ye Enbar vilayetini IŞİD’ten kurtarmak için kente girme talimatı verdiği bildirildi.

İbadi, kentte kalan Irak güçlerine ve Bağdat yanlısı aşiretlerin milislerine de IŞİD’in daha fazla ilerlemesini engellemek için mevzilerini terk etmeme çağrısı yaptı.

Sünni nüfusun yoğun olarak yaşadığı Ramadi’de, önceki gün kent merkezinin IŞİD’in eline geçtiği iddia edilmiş ancak İbadi bu iddiaları yalanlamıştı.

KATLİAM İDDİASI


AA’ya konuşan Enbar Vilayet Meclisi Başkan Yardımcısı Falih el-İsavi de Ramadi’de IŞİD’in aralarında sivillerin de olduğu 503 kişiyi infaz ettiğini söyledi.

Öte yandan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) son iki günde Ramadi’den 8 bin kişinin kaçtığını açıkladı.

IOM’dan yapılan açıklamada, “Tahminen 1296 aile (7776 birey) evinden oldu ve bu sayı artıyor” dendi.

Yerinden edilen aileler doğudaki Amriyat el-Felluce’ye gittiler ama henüz bu insanların Fırat Nehri’ni geçerek Bağdat vilayeti sınırlarına girmelerine izin verilmediği bildirildi.    

ABD ’nin hava desteğiyle Irak ordusu ve Şii milisler, geçtiğimiz Mart ayında Selahaddin eyaletine bağlı Tikrit’ten IŞİD’i çıkarmayı başarmıştı.

Bağdat’ın bu zaferi IŞİD’in gerileyişinin ilk işareti olarak yorumlanmıştı.