İspanyol kültürü günümüzde varlığını sürdürmekte ve bir millet olarak dünya üzerinde tanınan bir ülkeye sahiptir. “İspanya” olarak bilinen ülke aslında İspanyol Krallığıdır. Parlamenter demokrasi biçimde örgütlenen bir anayasal monarşi rejimi ile yönetilmektedir. Önemli adalara sahip olan İspanya’nın 17 tane özerk bölgesi bulunmaktadır. Bu adalardan bazıları İspanya’ya bağlı olmakla birlikte kendi dillerini de oluşturmaktadır. İspanyolcanın yanı sıra Katalanca, Galiçyaca, Baskça dilleri de İspanya’da kullanılmaktadır. İspanyolca olarak bilinen dilin temel adı “Kastilya” dilidir. Bu dilin kökeni Roma İmparatorluğuna dayanmaktadır ve günümüzde en çok konuşulan ikinci dil olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak İspanya’da milliyetçi bölgeler bulunmasından dolayı İspanyolca dili kullanılarak Bask gibi bölgelerde iletişim kurmak oldukça zordur.

İspanyol Halkı Ve Kültürel yapısı

İspanyol kültüründe halk genelde çok hızlı ve yüksek sesle konuşmaktadır. Günlük konuşmalarda argo kelimeleri sıklıkla duymak mümkündür. Kendi dillerinde gülmek eylemini yazılı olarak “jajajaja” olarak yazmaktadırlar. İspanyolcada “j” harfi “ğ” harfi olarak telaffuz edilmektedir. Geleneklerine göre genelde uzun isimler tercih edilir. Kültürlerinde her günün bir azizi vardır.

Doğmuş olan bebeğe o günün azizinin ismi verilir ve hatta büyük saydıkları başka azizlerinde ismi koyulur ve genelde kullanılan isimler uzun olur. İspanyolların %70’i Katolik’tir fakat farklı yaratılışlara, canavarlara olan inançları olduktan fazladır. İspanyol kültüründe eğlencenin önemi büyüktür. Günümüzde gelenek haline gelen İspanyol festivalleri olmaktadır ve halk tarafından oldukça ilgi görmektedir. 73 yıldır geleneksel olarak yapılan ve oldukça meşhur olan festivali domates festivalidir. İspanyol halkı yüzlerce kasa domatesi birbirlerine atarak eğlenmektedirler.

İspanyol Gelenekleri

İspanyollar günde 5 öğün yemek yerler. Kahvaltıyı 08.00’de yaparlar ve ara öğünü “almuerzo” olarak ifade etmektedirler. Öğle yemeğini 13.30’ da yerler ve bir sonraki ara öğün “merienda” rulet nedir olarak ifade edilir. Akşam yemeğini genel olarak 21.30 da tüketilir. Öğle yemeği sonrası sokaklar 14.00-17.00 arası boş ve çoğu dükkan kapalıdır bu bir gelenek haline gelmiş olup “siesta” olarak ifade edilir. Siesta İspanyolların öğle uykusudur ve geleneksel olarak her gün yapılır. Haftada iki üç kez partiler verilir ve bu partiler için sokaklarda hazırlıkları içkileri içerek bu partilere hazırlık yapılır ve bu olaya “botellon” denir.

İspanya’nın meşhur ve geleneksel yemeği “Paella” yemeğidir. Dikkat çeken bir özellikleri “Tapa” geleneğidir. İspanyollar tapa geleneği günlük hayatın bir parçasıdır. Tapa bir yemeği yeme şekildir ve küçük porsiyonlar halinde az yemeği ifade eder. Geleneksel dansları ve müzikleri ise “Flamenko” olarak bilinmektedir. Avrupa’da bir yarımada ülkesi olarak bilinen İspanya boğa güreşleriyle oldukça meşhurdur.

Şehirlerde bulunan birçok caddede boğa heykelleri bulunmaktadır. Kuzey İspanya’da her yıl boğa güreşleri ve boğa festivalleri düzenlenmektedir ve dünyada oldukça ilgi görmektedir. İspanyolların geleneksel kıyafetleri oldukça fazladır ve genelde rahat, fırfırlı ve renklidir.

İspanya’nın kültürünü keşfetmek için en güzel şehirleri görebileceğiniz, kapsamlı rehber eşliğinde tarihi öğrenebileceğiniz ve rahat ulaşım seçeneklerini içeren İspanya turlarını tercih edebilirsiniz. En uygun İspanya turları ile lezzetli İspanyol yemeklerini deneyebilir, yaz aylarında seyahat ederseniz eşsiz denizin keyfini plajlarda çıkarabilirsiniz. Barcelona, Madrid, Malaga, Valencia gibi harika şehirleri keşfetmeye başlamak için sadece seyahat gününüzü bekleyin!