Suruç'un karşısındaki yoğun olarak Kürt nüfusun yaşadığı Suriye'nin Kobani kenti geçen yıl Eylül ayında IŞİD militanları tarafından ele geçirilmek istendi. Kobani'ye doğudaki Telabyad ve batıdaki Carablus'tan saldırı başlatan IŞİD militanlarının ilerleyişi sırasında 200 bine yakın Suriyeli evini terk ederek Türkiye'ye sığındı. Kobani'ye ulaşan IŞİD militanlarına karadan peşmerge ve ÖSO güçleri, havadan ise ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının desteğini alarak karşılık veren YPG güçleri, 4 ayı aşkın süren savaşı kazandı. Kobani'de kontrolü ele geçiren YPG güçleri, geçen hafta pazartesi günü ilerlediği IŞİD denetimindeki, Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Telabyad ilçesinde de hakimiyeti sağladı.

IŞİD'DEN ORGANİZE PLAN

Sokak savaşlarının yaşanmasıyla dünyanın gözlerini çevirdiği Kobani'de, aylardır süren sessizlik dün sabah saatlerinde IŞİD saldırısı ile bozuldu. Kobani'de hezimete uğrayan ve Telabyad'ı da çatışmadan terk eden IŞİD militanları, dün sahur vakti 11-12 araçlık konvoyla ilçeye geldi.

Üzerlerinde YPG kıyafetleri bulunan ve Kürtçe konuşan IŞİD militanları, Kobani girişinde YPG'lilerin oluşturduğu kontrol noktalarından ÖSO'nun kolu olan Burkan El Fırat grubu üyeleri olduğunu söyleyerek geçmeyi başardı. Bu şekilde Kobani'ye sızmayı başaran IŞİD militanları, bu arada daha önce ilçede bıraktığı çoğunluğu keskin nişancı olan üyelerine de harekete geçmeleri talimatını verdi. İlçe meydanına ulaşan IŞİD militanları bomba yüklü olan bir aracı patlattı. Patlamanın ardından ne olduğunu anlamak için dışarı çıkanlara ise etrafta mevzilenen IŞİD militanları tarafından ateş açıldı. Çok sayıda sivilin öldüğü ve yaralandığı olayın ardından harekete geçen silahlı YPG'liler de çatılarda bulunan keskin nişancılar tarafından hedef alındı.

Bu gelişmenin ardından, silahlı güçlerinin büyük bölümünü Telabyad'a kaydırmış olan YPG saldırıya hazırlıksız yakalanmış oldu ve IŞİD militanları bu zaaf nedeniyle rahat hareket etti. IŞİD militanları bu sırada kentin 3 ayrı noktasına dağıldı ve 1 cami ile 2 okul binasına girerek YPG güçleri ile çatışmaya başladı. Saatler süren çatışmalar sırasında bazı IŞİD militanları öldürülerek etkisiz hale getirilirken, öğle saatlerinde ikinci bir bomba yüklü araç patlatıldı ve yine oluşan kargaşa sırasında hedef alınan çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. IŞİD militanlarını 2 noktada etkisiz hale getiren YPG güçleri, bir okul binasında kalan son grup ile çatışmayı sürdürdü.

IŞİD MİLİTANLARININ ELİNDE REHİNE VAR

Dün gün boyu süren çatışmalar bu sabah yine devam etti ve Türkiye tarafından da aralıklarla silah ve patlama sesleri duyuldu. Türkiye sınırına 500 metre mesafedeki bölgede yaşanan çatışmaların uzun sürmesinin sebebinin ise IŞİD militanlarının elindeki rehinelerden kaynaklandığı ileri sürüldü. Sivillere zarar gelmemesi için YPG güçlerinin rehinelerin de bulunduğu binayı gören çatılardaki keskin nişancılar ile IŞİD militanlarını etkisiz hale getirmeye çalıştığı bildirildi.

SURİYELİLER SINIRDA BEKLEMEYE DEVAM EDİYOR

Öte yandan dün sabah meydana gelen IŞİD saldırısının ardından sınır hattına gelen ve Türkiye'ye geçme istekleri kabul edilmeyen 500 kadar Suriyeli, bugün de aynı noktada bekleyişini sürdürdü. Türkiye'ye geçme isteklerini yineleyen ve güneşten korunmak için çadırlar yaptığı görülen Suriyelilere sınır hattında gelişmeleri takip eden sivil vatandaşlar ile askerler, su ve gıda yardımı yapıyor.

HDP'LİLER İNCELEME YAPTI

HDP Şanlıurfa Milletvekilleri Osman Baydemir ile Dilek Öcalan, sabah saatlerinde sınır hattındaki Mürşitpınar Mahallesi'ne geldi. Burada bekleyen vatandaşlar ile görüşen ve sınır hattında inceleme yapan HDP'li milletvekilleri, güvenlik güçlerinden de son duruma ilişkin bilgi aldı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAD SAFHADA

IŞİD saldırısı ile gözlerin aylar sonra yeniden çevrildiği Kobani sınırında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Jandarma ve Hudut Taburu Komutanlığı birlikleri sivillerin geçişine izin vermediği sınır hattının kritik noktalarına da zırhlı araçlar yerleştirdi. Sık sık devriye görevi yapan jandarma ekipleri, sınır hattında toplanan Suriyelilere zaman zaman su dağıtıyor.

175 YARALI GELDİ, 6'SI ÖLDÜ

IŞİD'in saldırısı ve ardından çıkan çatışmaların sürdüğü Kobani'de dünden bu yana 175 yaralının Türkiye'ye geldiği öğrenildi. Halen yaralananların Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçirilerek Türkiye'ye getirilmesine de devam ediliyor. Türkiye'ye getirilen 175 yaralıdan 6'sı öldü, sınır hattında çok sayıda ambulans hazır bekletiliyor.

KOBANİ'DE PEŞ PEŞE PATLAMALAR OLDU

Kobani'de öğleden sonra birkaç farklı noktada peş peşe patlamalar meydana geldi. Türkiye tarafından da duyulan patlama sesinin ardından yükselen dumanlar Suruç'tan da görüldü. Patlamaların YPG mensuplarının IŞİD militanlarını hedef aldığı noktalara yapılan havanlı saldırıdan kaynaklandığı öne sürülürken, bu gelişmeler sınır hattındaki vatandaşlar tarafından da meraklı gözlerle izlendi.