Antidepresan ilaçları üretn İngiliz ilaç devi GSK iki ürününü piyasaya onaylanmadan sunmasının bedelini ağır ödedi. GSK, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) bildirmeden piyasaya ilaç sürdüğü için hatalı olduğunu kabul etti. GSK, 3 milyar doları federal ve eyalet yönetimlerinin açtığı tazminat bedeli olarak ödeyecek. Los Angeles Times gazetesi California eyaletinin GSK’ya karşı açılan davadan dolayı 46 milyon dolar alacağını yazdı.

GSK, antidepresan ilaçlarını çocukların ve ergenlerin de kullanabileceğini onay almadan belirttiği için suçlu bulundu. GSK, Avandia isimli ürününde (diyabet ilacı) ilacın tüm yan tesirlerini açıklamadığı ve gerekli uyarıları yapmadığı suçlamasını da kabul etti. İngiliz firmasının cezaya itiraz etmesi beklenmiyor.

"MADONNA KONSERİNE BİLET KARŞILIĞI İLAÇ YAZDIRDI"

GSK’nın ayrıca, doktorlara da bu ilaçları hastalarına yazmaları için rüşvet verdiği de iddia ediliyordu. Savcı Carmin Ortiz, GSK firmasının doktorlara inanılmaz rüşvet teklifleri yaptığını söyledi. Ortiz bu kapsamda 5 yıldızlı tatiller ve Madonna konser bileti de teklif edildiğini söyledi.

GSK ilaç firması 5 yıl süreyle Amerika hükümetinin gözetimi altında olacak.

Tazminatı ödeyeceğini duyuran GSK üst düzey yöneticileri ise hatalarından ders aldıklarını ve olayda suçlu bulunan çalışanlarının iş akitlerini sonlandırdıklarını duyurdu.

Mahkeme kararının açıklanmasından sonra Washington'da bir basın toplantısı düzenleyen ABD Federal başsavcı yardımcısı James Cole, ‘‘Bugün açıklanan multi-milyar dolarlık tazminat eşi benzeri olmayan büyüklükte." dedi. Cole, Amerikan halkının sağlığını tehlikeye atmaya kalkışanlara göz yumulmayacağını vurguladı.

AMERİKAN FİRMASINA DA MİLYAR DOLARLIK CEZA


İngiliz ilaç firmasına kesilen cezanın yankıları sürerken mahkeme bir de Amerikan şirketine 1,6 milyar dolarlık ceza kesti. Ruhsal bozuklukları tedavi amaçlı kullanılan bir ilacı uygunsuz şekilde pazarladığı tespit edilen Abbott şirketine de rekor ceza verildi. Bugüne kadar Amerikan tarihinde bir tek ilaç için bu denli yüksek ceza kesilmemişti.

Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Abbott firmasının Dapakote isimli ilacı kullanım maksadı dışında pazarladığını bildirdi. Bakanlık, manik ve epilepsi hastaları için üretilen Dapakote ilacının firma tarafından otizm ile bunama hastaları için de pazarlandığının ortaya çıktığını bildirdi.

Abbott şirketinin ilacı özellikle bakımevlerinde kalan yaşlıların kullanabilmesi için pazarladığı da yine firmaya yönetilen suçlar arasında. Firmanın, huzurevlerinde Dapakote’nin kullanılması için özel bir pazarlama takımı dahi kurduğu belgelendi.