Mısır'da çok önemli bir gelişme yaşandı. Darbeden sonra cezaevine konulan ve idam kararı verilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı bozuldu. Alınan karara göre Mursi yeniden yargılanacak. Mursi 2015 yılında idama çarptırılmıştı. Mursi hakkındaki idam kararı tepki ile karşılanmıştı. 

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yeniden seçim yapılmış ve Mursi Cumhurbaşkanı seçilmişti. Daha sonra ülkede 2013 yılında askeri darbe olmuş ve Mursi de cezaevine atılmıştı. Yargılanmaya başlanan Mursi için 2015 yılında idam kararı verilmişti.

Mursi, Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında '11 hapishane ve karakola saldırarak üç subayı kaçırmak' suçlamasıyla yargılanıyordu. Suçlamalar arasında İslamcı militanların kaçışına yardım etmek de vardı.

Mahkeme, Mursi'yle birlikte yargılanan isimlerden 106'sı hakkında da idam kararı vermişti. Mursi yönetimi darbeyle devrildiğinden beri Mısır'da Müslüman Kardeşler örgütü yasaklandı, binlerce üyesi tutuklandı, ayrıca yüzlercesi idama mahkum edildi.

Mursi'nin yargılandığı diğer davalarda hedef olduğu suçlamalar arasında, 'casusluk yapmak, Mısır'da Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları'yla birlikte saldırılar planlamak, Al Jazeera televizyonu aracılığıyla Katar'a devlet sırlarını sızdırarak ülke güvenliğini tehlikeye atmak' iddiaları da bulunuyordu.

Türkiye, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere resmi yetkililerin açıklamalarıyla, Mursi'nin darbeyle indirilmesi ve ardından verilen idam kararını yüksek sesle eleştirmişti.