Gazetenin yorum sayfalarında İngilizce olarak yer bulan Taner Akçam imzalı makalenin, internet sitesinde İngilizcesiyle birlikte Türkçesi de yayımlandı, Twitter anonsu da Türkçe yapıldı.

New York Times’ın Türkçe tweet’i Twitter’da ses getirdi. Türkiye’deki kullanıcılar arasında konu çok popüler oldu. Bazı yabancı kullanıcılar ise tweet’e yanıt vererek duruma tepki gösterdi ve şaşkınlıklarını dile getirdi.


"MAKBUL AMA İNANDIRICI DEĞİL"

Clark Üniversitesi öğretim görevlisi olan Akçam, “Türkiye’nin insan hakları ikiyüzlülüğü” başlıklı makalede başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere Ankara’nın Suriye’de yaşanan çatışmalara gösterdiği tepkinin “makbul” olduğunu ancak “inandırıcı” olmadığını belirtti.

Akçam, “Osmanlı İmparatorluğu’nun 1900’lerin başında Türk olmayan nüfusa karşı işlediği suçları inkar etmeye devam ettiği sürece, Türkiye’nin özgürlük, adalet ve insani değerleri korumaya yönelik çağrılarının inandırıcı olmayacaktır” dedi ve şöyle devam etti.

“Geçmişte Hıristiyanlara karşı uygulanan soykırım ve etnik temizlik ile, Arap ve Kürt halklarının maruz bırakıldığı terör mirası, Türkiye’nin yaratmak istediği küresel Müslüman hakları savunuculuğu imajına zarar veriyor. Bu suçlar, eski Osmanlı topraklarının hafızalarında hala canlı. Türkiye’nin demokratik bir model olması, modern Türk devletinin temellerinin şiddet, insafsız nüfus mübadeleleri ve soykırım üzerine kurulduğunu kabul etmediği sürece mümkün değil. (…)

“Mazlum Müslümanları destekler konuşmaları kendisine popülerlik kazandırdı. Fakat Erdoğan bölgede özgürlük ve demokrasiyi korumayı gerçekten arzu ediyorsa, Ortadoğulu Hıristiyanların meşru korkularına da kulak vermeli. 1915’te Avrupalı güçlerin ‘insanlığa karşı suçlar’ı kınayarak evrenselciliği seçtiği gibi, Erdoğan da ‘Müslümanlara karşı suçlar’ odağının ötesine geçmeli. (…)

“AKP’nin Türkiye ve Müslüman dünyasındaki popülaritesi, Erdoğan’a bir hoşgörü döneminin öncülüğünü yapma fırsatı veriyor. Türkler, Hristiyanlara yapılan soykırımı ve diğer gruplara karşı işlenen suçları tanıyarak, insan hakları alanında lider olabilirler. Fakat Osmanlı’nın hataları telafi edilmediği sürece, Türkiye’nin örnek bir özgürlük ve demokrasi ülkesi olma çabaları sonuçsuz kalacak.  (…)

“Ortadoğu’da geçmiş zaman, şimdiki zamandır. Hakikat ve [onun ekseninde] uzlaşma insan hakları ve onuruna saygılı yeni ve istikrarlı bölgesel bir düzenin kurulması için elzemdir. Türkiye davranışlarıyla örnek olmalı.”