Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco yaptığı açıklamada kadınların asla Katolik Kilisesi'nde papaz olamayacağını söyledi.

Papa Francesco, İsviçre'de Reform'un başlangıcının 500. yıl önma törenine katıldı. Papa dönüşte de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kadın olan İsveç Protestan Kilisesi Başepiskoposu Antje Jackelen ile görüştüğü hatırlatılan Papa'ya Katolik Kilise'sinde de bir kadın papaz olabilir mi? diye soruldu. Papa bu soruya, kadınların papaz olmasını yasaklayan kuralın kalkmayacağını belirterek yanıt verdi.

Bir gazetecinin ısrarla 'Sonsuza kadar hiç kadın papaz olmayacak mı?' sorusuna da Papa, 2005 yılında ölen 2. Jean Paul’un 1994’te kadın papazlara tamamen kapıları kapatan deklarasyonunu hatırlatarak, “Bunu dikkatle okursak, kararın bu yönde kesin olduğunu görürüz. Onun bu konudaki açık kararı hala geçerlidir” şeklinde yanıt verdi.

Kadınların pekçok şeyi erkeklere oranla daha iyi yaptığını da inkar etmeyen Papa, Meryem Ana'nın Kilise için çok önemli olduğunu ve kadın boyutu olmadan Kilise olmayacağını da söyledi.

Ancak Papa 2. Jean Paul'un 1994 yılındaki deklarasyonunda Kilise'nin kadınlara papazlık hakkı vermediğini belirten Papa, bunun da “İsa Peygamber’in tüm havarileri erkekti” tezi ile pekiştirildiğini belirtti.

Yenilik yanlıları ise kadınlara papaz ve daha üst düzey din görevlisi olabilme hakkının verilmesinden yana. Bu yenilikçiler Katolik Kilisesi’ni “maskülist” olmakla suçlarken, muhafazakâr kanat buna sert bir şekilde karşı çıkıyor.