Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 'Ermeni soykırımı' ifadesini kullanan ve Türkiye'nin tepkisini çeken Papa Francesco'dan açıklama geldi. Papa, sabah ayininde yaptığı açıklamada "olayları adıyla telaffuz etmek gerektiğini" söyledi. Papa'nın açıklamasından sonra Türkiye, Vatikan'daki Ankara Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na geri çağırmıştı.

Katoliklerin ruhani lideri, dünkü ayin sırasındaki konuşmasında inançları nedeniyle kötü muamele yapılan İsa’nın 12 havarisinden Yuhanna ve Simun’un (Petrus) “Gördüğümüz ve duyduklarımız karşısında sessiz kalamayız” sözlerini hatırlattı.

Papa Francesco, günümüzde Kilise'nin mesajının “içtenliğe ve Hıristiyan cesaretine giden bir yol sunmak" olduğunu belirtti.

Il Fatto Quotidiano gazetesi ve bazı haber siteleri, Papa’nın Türkiye’ye cevap verdiği yorumunu yaptı.

"20'NCİ YÜZYILIN İLK SOYKIRIMI"

Papa Francesco, Vatikan'da Ermeniler için düzenlenen pazar ayininde, 1915 Olayları'ndan söz ederken, selefi Papa 2'nci Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan "20'nci yüzyılın ilk soykırımı" ifadesine atıfta bulunmuştu. Papa Francesco'nun bu sözlerinin ardından Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı verildi. Türkiye aynı gün Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı da istişarelerde bulunmak için geri çağırdı.