Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen davanın temyiz duruşması için Doğu Perinçek ve beraberindeki yaklaşık 200 partili Fransa'nın Strasbourg kentine geldi. Avrupa'nın çeşitli kentlerinden de yine destek için insanların Strasbourg'a geleceği belirtiliyor.

17 Aralık 2013'te Perinçek lehine sonuçlanan dava sonrası temyiz duruşmasını AİHM'nin temyiz organı olarak görev yapan 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire görecek.

Ünlü aktör George Clooney'nin eşi Avukat Amal Alamuddin Clooney de davaya müdahil olan Ermenistan'ın hukuk ekibinde yer alıyor.

Duruşmayı izleyenler arasında AKP milletvekilleri Şaban Dişli, Egemen Bağış; CHP milletvekilleri Gülsüm Bilgehan, Haluk Koç, Deniz Baykal, Süheyl Batum da bulunuyor.

AİHM önünde 50 civarında Ermeni ve 500e yakın Türk de gösteri düzenliyor. Polis AİHM önünde ve içinde sıkı güvenlik önlemi aldı.

Perinçek'e destek için gelenler arasında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Zekeriya Beyaz, Nasuh Mahruki de bulunuyor.

Perinçek: Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Fransa'nın Strasbourg kentinde, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle ceza alması üzerine verilen ihlal kararıyla ilgili İsviçre'nin temyiz başvurusunu görüştü. Davayı Türkiye'den Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonuna üye milletvekilleri Egemen Bağış, Deniz Baykal ve Haluk Koç'un da bulunduğu yaklaşık 200 kişi takip etti. Davaya müdahil taraf olarak katılan Ermenistan hukuk heyetinde ABD'li ünlü aktör George Clooney'in eşi avukat Amal Alamuddin Clooney de yer alıyor.

Mahkemede konuşan Perinçek, Avrupa insanının özgürlüğü için geldiklerinin belirterek, "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM'in 17 Aralık 2013'teki kararı özgürlükleri güvence altına alıyor. I. Dünya Savaşı'ndan kalan ön yargıların geleceği olumsuz etkilemesinden kurtulmak gerekiyor. Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarına karşı toptan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Kültürümüze katkılarını hep takdir ettim. Ermenileri değil büyük devletleri sorumlu tuttum. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi" dedi.