Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İlk defa 15 Temmuz'da Türkiye'de darbe yapmaya çalışan Fethullah Gülen ile ilgili açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine 15 Temmuz'da darbeyi yapmak isteyen Gülen'in ABD'de yaşadığını anlattığını belirten Putin, başka bir ülkenin iç siyasi sürecine müdahalenin kabul edilemeyeceğini söyledi. ABD'deki seçimlerle ilgili de açıklama yapan Putin, Başkan adaylarından Donald Trump'ın Moskova'nın favorisi yönündeki iddialara da yanıt verdi ve bu iddiaların saçmalık olduğunu söyledi.

"Birileri Rusya'nın Amerikan halkının seçimini etkileyebileceğini düşünüyor mu?" diyen Putin, Amerika muz cumhuriyeti mi? Amerika büyük güç diyerek yanıt verdi.

ABD'nin başına kimin geleceğinin umurlarında olmadığını da vurgulayan Putin, seçilecek her başkan ile çalışmaya hazır olduklarını da vurguladı.

Son yıllardaki terör saldırıları ile ilgili de konuşan Putin, terör örgütlerinin silahlanmaya devam ettiklerini ve artık daha akıllı ve güçlü olduklarını söyledi. Onlarla oynayanların kaybedeceğini vurgulayan Putin, tüm küresel sorunların BM çerçevesinde çözülebileceğini söyledi.

Putin, Suriye'de çatışmasızlık anlaşmasının uygulandığı sürede Obama'nın "ılımlı muhalifleri" terörist gruplardan ayırma sözü verdiğini ifade ederek, "Ancak bu yerine getirilmedi. Daha sonra kendileri bu anlaşmayı sona erdirdi. Suriye'de yaşanan her şey için Rusya'yı suçlamak ahlaki değil. Rusya, ABD'nin bu suçlamalarına karşı temkinli davranıyor ve cevap vermiyor ancak her şeyin bir sınırı var" şeklinde konuştu.

Putin, NATO'nun yeni şartlara adaptasyon sağlayamadığını savunarak, "Soğuk Savaş döneminde kurulan ve yapısal ömrünü dolduran NATO, yeni koşullara adapte için yapılan tüm görüşmelere rağmen gerçek bir adaptasyon sağlayamadı" ifadelerini kullandı.

NATO ve Batı'nın Rusya'nın askeri tehdit oluşturduğu yönündeki açıklamaları "karlı bir iş" olarak nitelendiren Putin, "Rusya kimseye saldırmayı planlamıyor. Bu komik ve aptalca. Ancak bu tür açıklamalarla ülkedeki askeri bütçeyi artırmak, müttefikleri tek bir gücün etrafında toplamak, NATO'yu genişletmek ve askeri gücü sınırlarımıza yaklaştırmak mümkün oluyor" diye konuştu.

Putin, dünyada siyasi gücün yeniden dağıtılmasıyla bağlantılı ihtilafların arttığını ifade ederek, bunun neticesinde ortaya çıkan karşılıklı güvensizliğin küresel sorunların çözülmesi imkanlarını daralttığını söyledi.

Putin bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisiyle görüşmesinde 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ tarafından gerçekleştirildiğini ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in Amerika'da yaşadığını anlattığını belirtti. Putin, "Hangi yöntemle olursa olsun başka bir ülkenin iç siyasi sürecine müdahale kabul edilemez. İster siber saldırılar isterse de o veya bu ülkede bulunan organizasyon aracılığıyla olursa olsun." dedi.