Rusya'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI

- Özellikle şunu kaydetmek istiyorum. Yapıcı bir görüşme yaptık. Bölgesel ve ikili konuları ele aldık. Bizim tarihimizde pek çok dönem var. Yapıcı saygı ve ortaklık öne çıkıyor.

- Türkiye ve Rusya'nın önceliği, ilişkileri kriz öncesi seviyeye döndürmek.

Yaptırımlar adım adım kalkacak

- Türkiye'ye yönelik yaptırımları adım adım kaldıracağız

- Türkiye şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırararak ve ikili ilişkilerimizi geliştirerek programımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sayın Erdoğan’la bunları görüştük. İki ülkenin karma komisyonları görüşmeler gerçekleştirecek. Ticari işbirliğinde en önemli noktayı enerji projeleri tutuyor. Somut adımlar atmamız gerekiyor bu enerji projelerini hayata geçirmek için.


Türkiye'den söz aldık

- Türk akımı inşaatları ve nükleer enerji konularında Türkiye üzerine düşenleri yapıyor ve yapmaya devam edecek. Türkiye’ye giden Rus turistler konusunda da görüştük. Eski haline dönmesi için zaman gerekiyor. Türkiye’deki Rus turistlerin güvenliği için Türkiye’den söz aldık. Türk firmalarının inşaatları devam edecek, büyük projelerde çalışmaların durmadığını görüyoruz. Tabii ki bu konuda şu anda Türk ve İtalyan ortak projeleri devam etmektedir.

- Türkiye'ye yönelik charter uçuşlarla ilgili konuyu yakın gelecekte çözeceğiz.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

- Putin’e samimi misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Putin’le kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdik.

- Malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda 15 temmuz darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretimi Rusya’ya yapmış oldum. Charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünlerine kısıtlamalarının ortadan kaldırılması, vizesiz giriş konusunda adımları peyderpey ve müşterek olarak atacağız.

- Türk-Rus ortak komisyonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Akkuyu santrali gibi dev işbirliği projelerini hızlandırma kararı aldık. Ankara-Moskova hattını yeniden bir güven ve dostluk hattı haline getireceğiz. Malumunuz 15 Temmuz gecesi Türkiye, tarihinin en alçak en saldırılarından birini yaşadı. Fetullahçı bir grup ülkemize saldırdı. Tüm bunlara rağmen biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türk Akımı projesi hızla hayata geçirilecektir. Türk akımı projesinin Avrupa’ya geçmesi noktasında ilgili bakanlarımız harekete geçecektir.

- Sayın Başkan’ın darbe girişiminin hemen ertesi günü araması dayanışma ve güven tesis etmiştir.

- Türk-Rus ilişkileri sadece ikili önem taşımıyor aynı zamanda bölgesel olarak barış için önemli anlam teşkil ediyor.

Kıymetli dostum Putin ile işbirliğini arttırmak üzere bölgemizin huzuru ve işbirliği için adımlar attık. Sözlerime son verirken Putin’e misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Türk ve Rus halklarını selamlıyorum.

Soru: Kuşkusuz Suriye konusunda her iki ülkenin görüş ayrılıkları olsa da Suriye için demokrasiden yana iki ülke söz konusu. Suriye konusunda nasıl bir yol haritası izlenecek?

Erdoğan: Bu görüşmemizde henüz ele almadık basın toplantısından sonraki görüşmemizde ele alacağız.

Putin: Herkesin bildiği gibi hepimiz çözümden yanayız ancak tabii Suriye konusunda her konuda aynı fikirde olamıyoruz. Bu toplantıdan sonra bu konuda başka bir toplantı yaparak çözüm için görüşeceğiz. Demokratik bir çözümün ve değişimin ancak demokratik yollarla gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Bu konuda ortak bir amacımız olması da Suriye’deki kriz konusunda ortak çalışabileceğimizi düşünüyorum.