'İslam Devleti İnsansız Hava Aracı' başlığı da atılarak IŞİD'e ait insansız hava aracıyla Kobani'den çekilen görüntülerin yayımlandığı videoda Cantelie, Kobani'nin IŞİD militanlarının denetiminde olduğunu, başta ABD olmak üzere Batılı güçlerin Kobani'nin kimin elinde olduğuna ilişkin yalan söylediklerini savundu. IŞİD'in elinde rehine olmasına karşın giyiniş tarzı ve rehine gibi olmayan rahat tavırları ile, IŞİD sözcüsü gibi konuştuğu görülen İngiliz gazeteci John Cantlie, seyrek de olsa silahlı çatışma seslerinin de duyulduğu videonun Türkiye-Suriye sınırında, Kobani'de çekildiğini belirterek, "Tam arkamda gördüğünüz yer Türkiye. PKK'nın güvenli bölgesi diye bilinen, şimdi tamamen IŞİD tarafından kontrol altında tutulan Kobani'nin kalbindeyiz. IŞİD askerleri bu kilit Kürt şehrini ele geçirmek için neredeyse bir aydır savaşmaktalar. ABD'nin yarım milyar dolarlık hava saldırıları hiçbir işe yaramadı. Mücahitler kent merkezine kadar girdiler" dedi.

Cantlie, batı medyasını Kobani ile ilgili gerçekleri saptırmakla suçladı. Bulunduğu bölgede hiçbir batılı gazeteci göremediğini belirten Cantlie, batı medyası ve ABD'li yetkililerin yalan yanlış haber ya da açıklamalar yaparak IŞİD'i yenilmiş gibi göstermeye çabaladıklarını öne sürdü. Amerikalı yetkililerin başta Kobani'nin stratejik önemi olan bir bölge olmadığını söylemelerine karşın, sonradan Kobani'yi stratejik ilan ettiklerine, IŞİD'İn eline geçmesinin an meselesi açıklamalarına da değinen Cantlie, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD mücahitlerinin Kobani'den geri çekildiklerini düşünüyormuş gibi görünmüyor. Kobani'yi IŞİD'e karşı mücadele etmek istemeyen insanların olduğu korkunç bir yer olarak nitelerken "Arkamda da gördüğünüz gibi geride Türk Bayrağı dalgalanıyor, ben Kobani'de yalnızca IŞİD mücahitlerini görüyorum. Burada, PYD, PKK, Peşmergeler yok, çok sayıda mücahit var ve kesinlikle hiçbir yere gitmiyorlar" diye konuştu.

Kobani'de hiçbir gazeteci bulunmadığını, medya organlarının haberlerini Kürt komutanlara ya da ABD Beyaz Saray Sözcüsünün açıklamalarına göre yaptığını savunan Cantlie, "İki tarafın da burada olan bitenlerle ilgili doğruyu söylemeye hiç niyetleri yok. Hava saldırıları bazı mücahit gruplarının tanklarını ve ağır silahlarını kullanmasını engelledi. Onlar da hafif silahlarını kullandı. ABD, işbirliği yapan koalisyon, IŞİD'in yenilmiş gibi gösterilmesi, Kobani'nin zafer simgesi olarak görünmesi için can atıyor. Ama onlar da biliyor, mücahitler de biliyor, hava saldırıları ya da buradaki güçler, Kobani'de ya da başka bir yerde IŞİD'i yenmeye yetmeyecek" dedi.

Cantlie, bir gazeteciden çok IŞİD sözcüsü gibi yaptığı açıklamalarda, IŞİD'in ABD'nin havadan attığı silah ve mühimmat malzemelerini ele geçirdiğini, Türkiye üzerinden gelecek Peşmergelere karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. ABD'nin savunmakta olduğu gibi bir değil, iki konteyner dolusu silah ve mühimmatın IŞİD militanlarının kucağına düştüğünü öne süren Cantlie, Kobani üzerine olan savaşın sona IŞİD lehine ermekte olduğunu söyledi.