Bununla çeşitli din ve etnik mensubunu bir arada yaşadığı ülkede, ortak dini ve ahlaki değerlerin kazandırılması planlanıyor. Örenciler; Ortodoks Hıristiyanlığı, İslamiyet, Musevilik gibi semavi dinlerin yanı sıra Budizm, dünya dinleri kültürü ve ahlak etiği derslerinden birini tercih edebilecek.

Din ve ahlak dersleri programıyla ilgili Rusya eğitim uzmanlarının ciddi araştırma ve inceleme yaptıklarını belirten Eğitim ve Bilim Bakanlığı yetkilileri, “Programın amacı, öğrencilerin ahlaki davranışlarının bilincinde olmasını ve ayrıca çok uluslu Rusya’nın kültürel ve dini geleneklerine saygı göstermeleri ve bilgi sahip olmalarını sağlamak.”olduğunu dile getirdi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı Basın Bürosu, “1 Ağustos’a kadar öğrenciler tercihlerini yaptı. Buna göre; öğrencilerin 557 bini Ahlak Etiği, 428 bini Ortodoks Kültürü, 429 bini Dünya Dinleri Kültürü, 286 bini İslam Kültürü’nü seçti. “ denildi.

Ayrıca Budizm kültürü ve Musevi kültürünü seçen öğrencilerin olduğu ifade edildi.
Bakanlık “ Programın işleyişi ve denetimi için bakanlığa ait koordinasyon kurulu oluşturduk. Burada bakanlık yetkililerinin yanı sıra farklı dini temsilcileri, akademisyenler ve insan hakları savunucuları da görev alıyor. Diğer bölgelerde de bu kurula bağlı yerel koordinasyonlar da faaliyet gösteriyor. Onlar oradaki denetimden sorumlu” dedi.

Rusya’da din ve ahlak dersleri programıyla ilgili konu 2006 yılından bu yana tartışılıyor. Dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in imzaladığı kararla 6 seçmelik dersin uygulanmasına karar verilmişti.