Geniş toprakları nedeniyle doğusu ile batısı arasında büyük saat farklarının olan Rusya geçen yıldan bu yana tartıştığı yaz-kış saati uygulamasının sona erdirilmesiyle ilgili kararı bu yıl başında almıştı. Medvedev'in 2009'daki konuşmasında yaptığı öneriyle kararname haline getirilen yeni uygulama 1 Eylül'de resmen yürürlülüğe girdi.

İşlemler kolaylaşacak

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, yeni saat uygulamasına geçilmesini öngören yasayı dün imzalayarak yürürlüğe koydu. Buna göre ülkede 11 saatlik zaman dilimi 9'a indi. Böylece ülkedeki tüm illerin başkent Moskova ile arasındaki saat farklarının azaltılması sağlanacak. Kışa saatler bir saat geri alınmadan girilecek. Rus halkı uzun ve sert kış dönemindeki mesai saatlerinde bir saat daha az karanlıkta çalışmış olacak. Ancak bu yeniliğin yapılmasının asıl nedeni bankacılık işlemleri, resmi kurumların iletişimi, ticaret, ululararası ilişkiler ve benzeri konularda başkentle uzak iller arasında uyum farklılıklarının giderilmek istenmesi.Ülke içinde uygulanan 11 farklı saat diliminin yönetim ve ticari açıdan problem çıkarması yeni bir uygulamaya gidilmesine yol açtı. Rusya'da 11 dilimli zaman kuşağı Sovyet rejiminden bu yana uygulanıyordu. Yaz saati uygulamasına ise 1981'de geçilmişti. İngiltere'nin ilk kez 1938 yılında uygulamaya başlattığı ve bugün dünyada 100'den fazla ülkenin kullandığı yaz saati uygulaması enerji tasarrufu nedeniyle tercih ediliyor. Uzmanlar yeni uygulama ile başkent Moskova'nın diğer bölgelerle olan iletişiminin daha güçleneceğini bu sayede bürokratik işlemlerin süresinin de kısalacağını söylüyor.

İnekler stres yaşıyordu

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in tüm yıl tek saat uygulamasını desteklerken söylediği "Bazı çiftçiler bana yaz-kış saati uygulamasının başladığı ilk haftalarda ineklerin strese girdiğini söylediler. Süt alınma saatleri değişen inekler stres yaşıyormuş" sözleri basında espri konusu olmuştu.