ABD'de seçim yarışı sona yaklaştı. Hillary Clinton ile Donald Trump'ın kıyasıya mücadele ettiği seçimlerde Clinton'ı iyi bir haber geldi.

Geçtiğimiz günlerde FBI'ın Dışişleri Bakanıykenki yazışmalarını inceleyeceği belirtilmişti. Konuyla ilgili bir gelişme yaşandı. FBI Direktörü James Comey, kongreye bir bilgilendirme mesajı gönderdi. Mesajda e-postaların incelendiği ancak bir suç unsuruna rastlanmadığı belirtildi.

Bu kararı mutlulukla karşıyalan Clinton cephesinden de bir açıklama geldi. Clinton'ın seçim kampanyasında iletişim direktörlüğünü yürüten Jennifer Palmieri, bu sorunun çözülmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bu habere Trump ise tepki gösterdi. Clinton'ın korunduğunu iddia eden Trump, onun başkanlık için yarışmasına bile müsaade edilmemesi gerektiğini ileri sürdü.

ABD'de beklenen gün ise yarın. ABD halkı yeni başkanını seçmek için yarın sandık başına gidecek.

Ülke genelinde yapılan anketler ise Clinton'ın yüzde 44 puan ile Trump'ın önünde olduğunu söylüyor.

İki adayında seçimleri New York'ta takip edecekleri öğrenildi. Clinton ve Trump seçim sonrası zafer veya yenilgi açıklamalarını da burada yapacak.

ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak başkan olmak için  yetmeyebiliyor.

Ülkedeki seçim mantığı, her eyaletin, başkanı ayrı ayrı seçmesi  üzerine kurulu. Federal yönetim yapısının bulunduğu ülkede halk, her eyalette  partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Eyaleti kazanan  başkan adayı, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirlenen seçici delegelerin  tamamını da kazanmış oluyor. Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğu alan,  ülkenin de başkanı oluyor.

Bu nedenle yarın gözler Hillary Clinton ile Donald Trump’ın halkın ne  kadarının oyunu aldığında değil, hangi eyaletleri kazandığında olacak.