Rusya Halk Sağlığı’nın Koruma Kurumu Rospotrebnadzor’un Kursk bölge temsilciliğinden yapılan açıklamada, ikili ya da gruplar halinde selfie çektirmenin saç bitinin yaygınlaşmasına neden olduğu belirtildi.

Yapılan uyarıda, “Kafaların birbirine değecek kadar yaklaşması durumunda parazitlerin hızlı bir şekilde geçişi sağlanabilir. Bitlerin ana geçiş yolu doğrudan temasla…” ifadeleri yer aldı.

Kalabalık yerlerde yaşayan insanların hijyen açısından kendilerine çok dikkat etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, lekeli humma olarak da bilinen “Tifüs” hastalığının çok tehlikeli ve bulaşıcı olduğu, mikrobun da bitler aracılığı ile taşındığı kaydedildi.

Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 1768-1774 yılları arasında yaşanan savaşın hatırlatan Rospotrebnadzor, “Savaş yıllarında cephede yaşanan ölümlerden daha fazlası Tifüs nedeni ile gerçekleşti.” bilgisini paylaştı.

BİTLER TANRININ İNCİLERİ OLARAK BİLİNİYORDU

Ortaçağ Avrupa’sından örnek veren Rospotrebnadzor, “Bitler o dönemde Hristiyan kanı taşıyan Tanrının incileri olarak tanımlanıyordu. Hastalık kapıyorlardı ve tedavi için civadan yararlanıyordu. Önce bitler sonra da kendileri ölüyordu. İspanya’da kadınlar bitten korunmak için saçlarına sarımsak sürüyordu. Bazı kadınlar ipek giyerek bitlerin dökülmesini sağlıyordu.” ifadelerine yer verdi.

Günümüzde insanların temizlik konularına dikkat göstermesine rağmen gelir düzeyine bağlı olmaksızın bit olabileceği kaydedilen açıklamada, “Uzmanlara göre günümüzde, ikili ya da gruplar halinde selfie çektirmeleri birleşen başlar aracılığı ile parazitlerin rahatlıkla geçmesine imkan sağlanıyor. Bu bitlerin ana geçiş yollarından birisi…” uyarısı yapıldı.

Dünyada moda olan selfie çekimine son günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılmış, öğrencilerin taleplerini kıramayarak selfie çektirmişti.