Alman televizyonları ZDF ve Pro7, milyonlarca insan ve aracın yolunu düzenleyen trafik lambalarının 100’üncü yıldönümüne ilişkin haberler yayınladı. Dünyanın ilk elektrikli trafik lambasının 5 Ağustos 1914 tarihinde ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland kentine yerleştirildiği belirtildi. Radyo Kassel, o dönemdeki lamba sisteminin bugünden farklı olarak sadece kırmızı ve yeşilden ibaret olduğunu aktardı. O tarihte geceleri polis tarafından kontrol edilen ilk gazlı kırmızı ve yeşil fenerlerin 1868 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da kullanılmaya başlandı. Ancvak, 3 hafta sonra gazlı fenerin patlaması sonucu polislerin yaralandığı ifade edildi. Günümüzdeki prensiplere uygun ilk trafik lambasının 46 yıl sonra Cleveland’ta yanmaya başladığı belirtildi.

Trafik lambaları dünyanın büyük şehirlerinde hızla yayılırken New York, Paris ve Berlin’de de trafik ışıkları 1920'lerde kuruldu. 1924 yılında ilk ışık sinyali sistemi Berlin’deki Potsdamer Platz’a kurulduğunda protesto edildiği ifade edildi. Türkiye'de ilk trafik lambasının 1929'da İstanbul'a yerleştirildiği belirtildi. Almanya’da trafik Lambaları üreticisi Siemens’in verilerine göre bu ülkede 1.5 milyon lamba sistemi kullanılıyor.

Güneydoğu'da terör olaylarının yoğun olduğu 1990'lı yıllarda Batman'daki trafik lambaların 'Bölücü renkleri' simgelediği gerekçesiyle sarı lambalar devre dışı bırakılmış, sadece kırmızı ve yeşil renkli lambalar bir süre kullanılmıştı.