Komitenin özel raporunda gazeteciler için cezaevi olarak gösterilen en kötü ülkeyi belirledi. Sıralamada Çin, dünya üzerinde tutuklu bulundurduğu 44 gazeteciyle ilk sıraya yerleşirken Türkiye 10. sırada yer aldı. 2014 yılında dünya genelinde 220 gazetecinin cezaevine girdiğini tespit eden araştırmada gazeteciler için en kötü ülkeler, Çin, Etiyopya, Burma ve Mısır olarak belirlendi.

Raporda Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında en çok gazeteciyi hapseden ülke olduğu ve bu yıl içinde onlarca gazetecinin serbest bırakılmasına karşın 14 Aralık'ta aralarında televizyon yapımcıları, senaryo yazarları, ve polis memurlarının da bulunduğu çok sayıda gazetecinin gözaltına alındığı vurgulandı. Yazıda, gözaltıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti ile Fethullah Gülen ve Türkiye'nin en çok satan gazetesi Zaman gazetesinin baş editörü arasındaki siyasi mücadeleden kaynaklandığı ifade edildi.

Rapora göre, dünya genelinde 132 gazeteci veya yüzde 60'a karşılı gelen bir oran devlet karşıtı suçlar nedeniyle cezaevinde bulunuyor. 45 veya yüzde 20 dolayındaki gazetecinin kesin suçu tam olarak açıklanmıyor. Eritre, Etiyopya, Çin Bangladeş, Tayland, Azerbaycan, Bahreyn, Mısır, İsrail ve Filistin ile Suudi Arabistan'da gazeteci tutuklu sayısı artış gösterdi.

Rapora göre gazeteciler için dünyanın en kötü 10 ülkesi şöyle: 'Çin, İran, Eritre, Etiyopya, Vietnam, Mısır, Suriye, Burma, Azerbaycan ve Türkiye.'