"Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne - Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar - Oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında - Dünyayı çocuklara verelim - Kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi - Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar - Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı - Çocuklar dünyayı alacak elimizden - Ölümsüz ağaçlar dikecekler" Nazım Hikmet Ran

Ege Üniversitemde bu yıl 23 Nisan bir başka kutlandı. Bornova Şehit Erkan Er Ortaokulu beşinci sınıf öğrencileri 23 Nisan nedeniyle düzenlenen temsili yönetim kurulu toplantısında üniversitemiz rektörü, rektör yardımcıları, genel sekreter ve fakülte dekanlarıyla bir araya geldiler. Rektör görevini bir kız öğrenciye rektörlük binişini giydirerek devretti. Rektör yardımcıları ve fakülte dekanları da görevlerini diğer öğrencilere devrederken profesör binişlerini giydirdiler. Temsili yönetim kurulunda öğrencilerin Atatürk'e bağlılıkları, birlik, beraberlik temennileri, okullaşmayı arttırmak, tarlada çalışan çocuktan okula gidemeyecek durumda engelli çocuğa gönüllü eğitimcilerle ulaşılmasını isteyen mesajları takdire şayandı.  


Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak temsili yönetim kurulunun açılışında yaptığı konuşmasında aynen şu sözlere yer verdi: "Böylesi özel bir günde sizleri üniversitemizde misafir etmek ve koltuklarımızı geleceğimize devretmekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün siz değerli çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu ülkenin geleceği için büyük önem taşımaktadır. Biz, geçmişin çocukları bugünün büyükleri olarak, bugünün çocuklarının da bu ülke topraklarına en az biz kadar sahip çıkacağını, ülkesini en iyiye ulaştırmak için hizmet edeceğini ve elbette bugün bizlerin bulunduğu görevleri gelecekte bizlerden daha iyi şekilde icra edeceklerini biliyor ve umuyoruz."


Rektörlük görevini devralan Ercin Akyürek isimli öğrenci temsili yönetim kurulunun açılışında yaptığı konuşmasında düşüncelerini: "Çocuk masumiyetinde tertemiz ve art niyetsiz duygularla el ele veren, birbirini kucaklayan huzurlu bir ülke için buradayız. Bugünü birlik, şenlik havasında çocuklarla beraber kutlamak ve çocuk haklarının korunduğu bir üniversite ortamı yaratmak istiyoruz" sözcükleriyle ifade etti.
Ne şanslı bir milletiz biz. Ne kadar şanslı olduğumuzu bir değil bin kez söylesek az. Hem çocukluk hem de gençlik dönemlerimizin iki ayrı bayramı var ülkemde. 23 Nisan sadece çocuk bayramı değil, ulusal egemenlik bayramı aynı zamanda. Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı gün, 23 Nisan 1920,  bayram ilan edildi. O zamanki adıyla "Hakimiyeti Milliye Bayramı". Mustafa Kemal Atatürk beş yıl sonra 23 Nisan'ı çocuklara armağan etti. İlk kez 1929 yılında çocuk bayramı olarak kutlandı 23 Nisan. Ulu önder 23 Nisan için "Ülkem ile dünya çocukları ve insanlarına ithaf edilmiştir" ifadesini kullandı. Yalnız ülkem çocukları değil dünya çocukları da şanslı. Bayramı var çocukların. Bundan daha özeli daha güzeli yok. Dünyada ilk kez bir lider çocuklar için bayram günü ilan etmekle kalmadı, bu bayramı dünya çocuklarına armağan etti.
Nazım Hikmet'ten "Dünyayı verelim çocuklara" adlı bir şiirle başladım köşe yazıma. "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adına armağanım olsun tüm dünya çocuklarına.