Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 71. Mali Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birçok siyasinin de katıldığı genel kurul toplantısında, Ege Bölgesi Sanayi Odası ağırlığını koydu. İzmirli sanayicileri EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında Yönetim Kurulu, TOBB delegeleri ve Meclis Üyelerinden oluşan 29 kişilik grup temsil etti.

Geniş katılım

Türkiye'nin 81 ilinden gelen delegelerin ve davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği Genel Kurul'da, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TOBB Delegesi İbrahim Gökçüoğlu, TOBB delegesi ve aynı zamanda Meclis Başkan Yardımcısı Hakkı Attaroğlu, TOBB EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve TOBB Delegesi Kamil Porsuk, Haluk Tezcan, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez ile TOBB Delegeleri Nedim Uysal, Özkan İpek, Kenan Lider, Hüseyin Uğur, Ahmet Taşpınar, Metin Akdaş, Celal Altıntaş, Nejat Özduran, Ertaç Karagözlü, Davut Yanık, Mesut Kanat, Temel Aycan Şen, Aytekin Öztaş, Hatice Suzan Erman, EBSO Yönetim Kurulu Danışmanı Bayram Talay, EBSO Genel Sekreteri Mustafa Kalyoncu tarafından temsil edildi.

Hizmet şeref plaketi

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TOBB'un 71. Mali genel kuruluna geniş bir ekiple katıldıklarını, Yönetim Kurulu üyesi Haluk Tezcan ile meclis üyeleri Ahmet Taşpınar ve Hüseyin Uğur'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende Hizmet Şeref Belgesi ve Plaketi aldığını söyledi.
Öte yandan TOBB Genel Kurulu dolayısıyla Ankara'da bulunan EBSO heyeti, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile biraraya geldi. EBSO heyeti TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaretinin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. EBSO heyeti Anıtkabir ziyaretini fotoğrafla ölümsüzleştirdi.

İzmir lokması ikram edildi

TOBB İkiz Kuleler'in bahçesinde oda ve borsalar yöresel ürün ve lezzetlerin sunulduğu standlar oluşturdu. EBSO'nun standınıda geleneksel İzmir lokması TOBB delgesi ve misafirlere ikram edildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve misafirlere geleneksel İzmir lokması ikram etti.

Çiçeğin Festivali :Bayındır

Coşkulu bir bicimde 29 Nisan'da açılışı yapılan Bayındır 18. Uluslararası Çiçek Festivali, renkli geçti.
Sokaklar tıklım tıklım ilçeler ve şehir dışından gelen konuklarla dolup taştı. Yeşil bacalı Kent Bayındır, 18. Çiçek Festivali'nin mutluluğunu ve heyecanını yaşadı. Boylu boyunca uzanan Atatürk Caddesi ve sokakları rengarenk çiçeklerle dolup taşmış durumda, etrafa ise mis gibi çiçek kokuları sarmış durumda. Diğer bir tarafta ise dikkat çekici olarak köylü kadınlarının kendi elleriyle yapmış oldukları gözleme ve keşkekler yer aldı.. İlçe dışından da stant açanlar kendi yöresini ve kültürünü tanıttı.

Dünya tanıyacak

Yarımada'nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen 1. Uluslararası Enginar Festivali Urla'da iki gün sürdü.
Festival süresince, enginar yemeği yarışmaları, enginar tadım etkinlikleri, paneller, sergiler ve atölyelerle renkli görüntülere sahne oldu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefi ile belirledikleri yol haritasını 11 yıldır uyguladıklarını söyledi. Kocaoğlu, '15 bilim insanı ve İZKA ile birlikte ihtiyaçları tespit ettik. Öngörülen 130 projeden 10 tanesini uygulamak için kollarımızı sıvadık. Dağcılık kulüpleri ile yürüyüş rotalarını, bisiklet kulüpleriyle bisiklet rotalarını, arkeologlarla tarih rotasını, düzenleyeceğimiz festivalleri belirledik.
Bir ay içerisinde Yarımada Rehberi hazır olacak. Eline bu rehberi alan ya da internetten takip eden, Yarımada'da yürümek istiyorsa yürüyecek, köy pazarlarında alışveriş yapmak istiyorsa yapacak, festival varsa ona katılacak. Bir odalı pansiyondan, üç odalı pansiyona kadar her ev pansiyon olacak; konuk ağırlayacak. Organik tarımı, organik köyü, iyi tarımı destekliyoruz. Keçi isteyene keçi, koyun isteyene koyun, mandıra isteyene mandıra, bütün kooperatifler vasıtasıyla bunları tek tek yerine getireceğiz' dedi.

İzmir ayağa kalkıyor

İzmir doğasını, yaşam tarzını, kültürünü bozmadan kendi gücüyle, kendi olanaklarıyla ayağa kalkıyor.
Alaçatı'da ot, Germiyan'da ekmek, Nohutalan'da kavun, Seferihisar'da mandalina festivalleri düzenleniyor. Yarımada Stratejik Planı doğrultusunda hayata geçirilen bulayayım: festivallere bir katkı da ben sağlayayım:
Urla'da iki gündür 'bakla'ya da büyük ilgi vardı. Bakla ve Çeşme'nin kavunu da komita tarafından ele alınmalı...

Çok ama çok önemli!

Bu arada çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Daha doğrusu Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar parmak bastı.
Uyar aklımızdan geçenleri söyledi: 'Bizim amacımız, annelerimizden öğrendiklerimize torunlarımıza bozmadan anlatmak. Biz Urlalı toprağını satmasın, enginar tarlalarına villalar inşa edilmesin, bizim toprağımız bizde kalsın, üreticimiz kendi tarlasında bekçilik yapmasın, çocuklarımız sağlıklı gıdalar tüketsin istiyoruz!'
 
İzmir'in en güzel renkleri

Türkiye'nin sadece İzmir'i konu alan tek resim yarışması olma özelliğini 6'ıncı yılında korumaya devam eden Ulusal İzmir'in Renkleri Resim Yarışması sonuçlandı. Duayen eğitimci Necdet Doğanata anısına İzmir Üniversitesi ve İzmir Suluboya Ressamları Derneği tarafından düzenlenen yarışmada 145 sanatçının 237 eseri değerlendirildi.
Suluboya, Likit Suluboya, Lavi, Yağlıboya ve Akrilik kategorilerinde yarışan eserler arasından Yağlıboya Kategorisinde Birgül Ergün'ün, Suluboya Kategorisinde ise Umur Somalı'nın eserleri birinciliğe layık bulundu. Birincilere ödüllerini İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata takdim etti. Eserler, 07 Mayıs'a kadar İzmir Özel Fatih Koleji Yerleşkesinde bulunan Necdet Doğanata Sanat Galerisi'nde sergilenecek.

Görevinden ayrıldı

İzmir'in yetiştirdiği başarılı fuarcılardan biri olan Ercüment Er, 15 yıl görev yaptığı Tüyap Fuarcılık Grubu'ndaki görevinden ayrıldı. 2000 Yılında satış Temsilcisi olarak başladığı Tüyap'taki kariyerini son olarak Bölge Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi olarak sürdüren Er, görevinden 1 mayıs tarihi itibariyle istifa etti. 15 yıllık birikimi ve vizyonu ile fuarcılığa olan katkıları tüm bölge kurumları tarafından takdir gören Er, İzmir'de Tüyap'ın gerçekleştirdiği Tüyap Kitap Fuarı'nın da yıllar içinde büyümesi ve bölgenin en önemli Kültürel etkinliği haline gelmesinde önemli katkılar sağladı.

***

DİP EKSPRES

ETİKA'yı üçüncü kez aldı


Otis Türkiye, Etik Değerler Merkezi'nin düzenlediği 'Türkiye Etik Ödülleri ETİKA'ya üçünkü kez layık görüldü. Otis Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren, '150. kuruluş yıl dönümümüzde iş ahlakını önemseyen şirketler arasında üçüncü kez yer almak ve Devamlılık Özel Ödülü'ne layık görülmek gurur verici' dedi.
Etik değerlere önem veren şirketleri ödüllendirerek, bu bilinci yaygınlaştırmayı hedefleyen Etik Değerler Merkezi, farklı kategorilerde 80 soruyla şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk, itibar yönetimi, yaratıcılık, liderlik, kanun ve mevzuata uyum ve kurumsal yönetime verdiği önemi değerlendiriyor. 2014 yılında belirlenen kriterlerin yüzde 70'ini sağlayan 28 şirket, 2014 ETİKA ödülüne layık görüldü. Yüzde 70'inden fazlasına uyum sağlayarak üçüncü kez ödül almaya hak kazanan 9 şirketten biri olan Otis Türkiye, Devamlılık Özel Ödülü'ne layık görüldü.