Haber Ekspres olarak genelde okuyucu mektuplarına, yani görüşlerine önem veriyoruz ve sık sık kendilerinden söz ediyoruz. Yani kolektif oynuyoruz. Eren Tapan da, 1923-1938 yılları arasındaki Türkiye'nin röntgenini çekmiş. Daha doğrusu, memleketin kalkınması için bu kısa dönemde çakılan çivileri hem de tam liste olarak kayda almış. Çiviler belki zamanımızda bazı Atatürk düşmanlarına batıyordur ama belirtmekte yarar var.

Unutulur mu?

'Osmanlı'nın tüm borçlarını ödeyen ve harabeye dönmüş ülkeyi ayağa kaldırarak tek kuruş dış borç almadan hayati tüm yatırımları yapan, Türk parasını en değerli para haline getiren cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve arkadaşlarını karalamaya çalışanların bilgilenmesi için, ne kadar yer verirseniz,  o kadar vatandaşımız bilgi sahibi olur' diyen Eren Tapan sözlerini şöyle sürdürmüş:

İmkansız başarıldı

'... Ve unutmayın bu mucizevi devrimler ve ekonomik seferberliğe 12.3 milyon nüfus ve 45 $'lık kişi başına düşen milli gelir ile başlandı. Ülkenin yetişmiş nitelikli eleman eksikliği ve eğitim seviyesinin düşüklüğü hatta okur yazar oranının yüzde 5'lerde olduğunu da hesaba katarsanız Atatürk'ün nasıl bir imkansızı başardığını ve neden Birleşmiş Milletler ve TİME dergisi tarafından gelmiş geçmiş en büyük lider seçildiğini anlarsınız.'
Ben de Eren Bey gibi, paylaşımdan yanayım, herkes öğrenmeli ve bilmeli, çünkü; bugünlerde öğrenmesi gerekenler çoğaldı.

Anımsayabildiklerimiz

1923- Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu kuruldu, 1924- Gölcük'te ilk tersane ünitesi kuruldu. Devlet Demiryolları kuruldu, İstanbul - Ankara arasında ilk yolcu uçağı seferi yapıldı. Türkiye İş Bankası kuruldu. (İş Bankası özel bir bankadır, devlet bankası değildir) İlk planlı şehir olarak tanzim edildi. Türkiye Tütüncüler Bankası kuruldu. İlk milli sigorta şirketi olan Anadolu Sigorta faaliyete geçti. Bursa'da Karacabey Harası kuruldu. İstanbul'da Liman İşleri inhisarı kuruldu.  1920'de Atatürk tarafından kurulan Anadolu Ajansı, Anonim Şirkete dönüştürüldü. Gazi Orman Çiftliği kurulmaya başlandı.
1925- Eskişehir Cer Atölyelerinde demiryolu malzemesi üretecek birimler hizmete girdi. Adana Mensucat Fabrikası üretime başladı. Türkiye'nin ilk betonarme köprüsü Menderes Nehri üzerine yapıldı. İlk Cumhuriyet altını basıldı. Tayyare Cemiyeti'nin katkılarıyla Ankara'da Türk yapımı ilk planör uçuruldu. Şeker Fabrikaları kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.
1926- Demir Çelik Sanayii'nin kurulmasına ilişkin kanun yayımlandı. Türk Telsiz Telefon Şirketi kuruldu. Eskişehir Uçak Bakım İşletmesi açıldı. Yabancı gemilere tanınan ayrıcalıkları kaldıran Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdi. İlk şeker fabrikası Alpullu Şeker Fabrikası işletmeye açıldı.  Ankara otomatik telefonu işletmeye açıldı. İstanbul'da inşaat demiri üreten ilk haddehane açıldı. Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri kuruldu. Kayseri Uçak ve Motor Fabrikası açıldı. (1950'li yıllarda Adnan Menderes hükümetince kapatılana kadar bu fabrikada toplam 112 savaş uçağı üretildi.) Bakırköy Çimento Fabrikası kuruldu.  Uşak Şeker Fabrikası işletmeye açıldı.
1927- Teşviki Sanayi Kanunu kabul edildi. Bünyan Dokuma Fabrikası hizmete girdi. Ankara - Kayseri demiryolu açıldı. Samsun - Havza - Amasya demiryolları açıldı. Bursa Dokumacılık Fabrikası açıldı. İlk basketbol ligi düzenlendi.
1928- Anadolu Demiryolu Şirketi yabancılardan satın alındı. Haydarpaşa-Eskişehir-Konya ve Yenice-Mersin Demiryolları yabancılardan satın alındı. Ankara Çimento Fabrikası açıldı. Ankara Numune Hastanesi açıldı. Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü kuruldu. İstanbul Bomonti'de Türk Mensucat Fabrikası hizmete girdi. Amasya - Zile demiryolu açıldı. Malatya Elektrik Santralı açıldı.  Kütahya - Tavşanlı demiryolu açıldı. İstanbul'da Üsküdar, Bağlarbaşı ve Kısıklı'da tramvay hatları açıldı.
1929- Gaziantep'te Mensucat Fabrikası işletmeye açıldı. Mersin- Adana demiryolu yabancılardan satın alındı. Ayancık Kereste Fabrikası açıldı. Trabzon Vizera Hidroelektrik Santralı hizmete girdi.  İstanbul'da Fatih-Edirnekapı tramvay hattı hizmete girdi. Anadolu-Bağdat, Mersin- Tarsus Demiryolları yabancılardan satın alındı. Haydarpaşa Limanı yabancılardan satın alındı. Kütahya- Emirler, Fevzipaşa-Gölbaşı demiryolları açıldı.  Paşabahçe Rakı ve İspirto Fabrikası hizmete girdi.
Cumhuriyet'in kuruluşunda yaşanan büyük sanayileşlme adımlarının devamı yarın...


DİP EKSPRES

Bakan Fakıbaba Pınar tesislerinde


Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası'nı ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba üretim tesisini gezdi. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı 'Fabrikamız kurulduğu günden bu yana bölgedeki süt üreticileri ve tedarikçilerine hayvan sağlığı, beslenmesi ve süt kalitesinin arttırılması konusunda eğitimler veriyoruz. Hedefimiz Şanlıurfa Fabrikamızın ihracatımızdaki rolünü arttırmak ve bölge ekonomisinin gelişimine katkı sağlamak. Üreticilerimizle beraber bu hedef için çalışarak ülkemize değer yaratmaya devam edeceğiz' dedi.