Çanakkale'nin Kabatepe ile Gökçeada arasında sefer yapan Gökçeada 1 isimli feribot Gökçeada Kuzu Limanı Taşocakları Mevkii'nde karaya oturdu. Dün saat 16.15 sıralarında karaya oturan feribottaki 188 yolcu ancak bugün saat 05.40'tan itibaren tahliye edilmeye başlandı. Yolcular 13 saat boyunca rüzgar nedeniyle tahliye edilemedi.

Karatepe'den dün saat 15.00'te hareket ettikten 1 saat 15 dakika sonra karaya oturan feribottaki yolcular kuvvetli esen poyraz nedeniyle tahliye edilemedi. Bu nedenle  feribottaki 188 yolcu yaklaşık 13 saat 25 dakika feribotta mahsur kaldı. Can yelekleri üzerinde feribotun içinde koltukların üzerinde çocuklar yatarak, yetişkinler ise oturarak sabahladı. Yolcuların yiyecek içecek yardımına feribotun içindeki kantin yetişti. Ayrıca gece, bir balıkçı teknesiyle feribota yolcular için kumanya bırakıldı. Saat 05.40 itibariyle feribottaki yolcuların tahliye işlemine başlandı. İlk olarak Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'na bağlı 'SAGET 14' botuyla 7 yolcu feribottan alınarak Gökçeada Kuzu Limanı'na getirildi. Bu deneme başarılı olunca 'SAGET 14' ile birlikte Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı 'Kurtarma 7' römorkörü birlikte tahliye işlemine devam etti. 188 yolcunun tahliyesi saat 08.00'e kadar sürdü. Yolcuların tahliye işlemi tamamlandıktan sonra ise bir planlama yapılarak, feribotun karaya oturduğu bölgeden römorkörle çekilerek kurtarılması bekleniyor.

TAHLİYE TAMAMLANDI

Çanakkale'nin Kabatepe ile Gökçeada arasında dün saat 15.00 seferini gerçekleştirirken saat 16.15'te Gökçeada Kuzu Limanı Taşocakları mevkiinde karaya oturan Gökçeada 1 feribotundaki 188 yolcunun tahliyesi bugün saat 08.30'da sona erdi. Yaklaşık 16.5 saat süren çalışma ardından karaya çıkartılan yolcuların bitkin olduğu görüldü. Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'na bağlı SAGET 14 Botu, Sahil Güvenlik 23 No'lu Botu ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait Kurtarma 7 römorkörü ile tahliye işlemlerinin gerçekleştirildiği belirtildi. 15- 20 kişilik gruplar halinde, önceliğin kadınlar ile çocuklara verildiği çalışmaların başarıyla sona erdiği kaydedildi. Gökçeada Kuzu Limanı'na getiren yolcular, maruz kaldıkları durum hakkında sağlıklı bilgi verilmediği için mağdur olduklarını ve stres yaşadıklarını söyledi.

GEMİ KURTARMA ÇALIŞMASI YAPILACAK

Taşocakları Mevkii'nde karaya oturan Gökçeada 1 feribotu için bugün ilerleyen saatlerde kurtarma çalışması başlatılacak. Çekme çalışması öncesi, dalgıçlar, feribotun su kesiminde hasar meydana gelip gelmediğinin belirlenmesi için kontroller yaptı. Bu çalışmalar doğrultusunda planlama yapılarak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörler yardımıyla feribotun çekileceği belirtildi.