Merkezefendi Belediyesi sınırlarında bulunan Adalet Mahallesi'nde, Büyükşehir Yasası ile 2009 yılında tüzel kişiliği sona eren Bereketli Belediyesi, 2008 yılında Şükrü Eceoğlu ile Mahir Altuğ'a ait 318/3 nolu parsel ile Yahya Kaya ve yine Mahir Altuğ'a ait 348/1 nolu parselleri kamulaştırarak ederek yeşil alan ilan etti. Doğa ve Çevre Vakfı'nın katkılarıyla mahalle sakinleri 2 parsel üzerine 200 çam fidanı dikti.

Bereketli Belediyesi'nin kapanmasıyla iki parselle ilgili mülkiyet ve yasal sorumluluk 2009'dan itibaren Denizli Belediyesi'ne, Büyükşehir Yasası ile birlikte 30 Mart 2014'ten sonra Merkezefendi Belediyesi'ne geçti. Ancak, kamulaştırma bedeli ödenmediğinden hak sahipleri 'Ecrimisil davası' açtı. Bu gelişme üzerine tazminat ödemek istemeyen Merkezefendi Belediyesi, 8 yıl önce dikilen çam ağaçlarını söküp, parselleri hak sahiplerine teslim etme kararı verdi. Hak sahiplerinin de açtıkları davayı kazandıkları, mahkemenin yeşil alan ilan edilen yerin hak sahiplerine teslim edilmesi için karar verdiği belirtildi.

"BELEDİYE YETKİLİLERİ BAŞKA ÇÖZÜM BULSUN"


Merkezefendi Belediyesi ekipleri sabah saatlerinde iş makineleriyle parsellerin bulunduğu yere gelerek her biri 8 yaşında olan ağaçları sökmek istedi. Ekipleri gören mahalle sakinleri, çam ağaçlarını söktürmemek için direnişe geçti. Ağaçların bulunduğu alanda nöbet tutan ve görevlilere tepki gösterenler, "Buranın yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz. Yetişmiş çam ağaçlarını sökmekle çözüm olmaz. Belediye yetkilileri başka çözüm bulsun" açıklamasını yaptı.

Merkezefendi Belediyesi'nden istedikleri yanıtı alamayan mahalle sakinleri Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ile görüştü. Gökoğlan, "Hak sahipleri burası için ecrimisil davası açmış. Ecrimisil, idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak talep edilen tazminattır. Belediye bu tazminatı ödememek için çam fidanlarını nakletme kararı almış. Ağaçlar kesilmiyor başka yere nakledilecek" dedi.

Merkezefendi Belediye Meclis Üyesi ve arsa sahiplerinden Mahir Altuğ ise, şu açıklamayı yaptı:

"Bereketli Belediyesi parselleri yeşil alan diye istimlak etti, ancak bedeli ödemedi. Hak sahipleri mahkemeye verdi. Şu anda burası belediye tarafından işgal edilmiş durumda. Belediyenin hak sahiplerinin talep ettiği bedeli ödeyecek gücü yok. Zaten Denizli Belediyesi geçtiğimiz yıl burayı yeşil alandan çıkartıp, ticari alan ilan etmişti."

Mahalle sakinleri, ağaçları kestirmemek için nöbet tutmaya devam edeceklerini söyledi.