Görevi hayat kurtarmak olan 112 Acil Komuta Merkezi'ne gelen telefonlar yok artık dedirtti. Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin yaptığı açıklamada, gelen çağrıların yüzde 95'inin gerçek olmadığını vurguladı.

112 hattını gereksiz yere meşgul edenlere yönelik yasanın olduğuna dikkat çeken Tekin, Kabahatler Kanunu'na göre ilin en yüksek mercisinin bu kişilere 250 lira ceza kesme yetkisi olduğunu belirterek, vatandaşlardan daha duyarlı davranmalarını istedi.

Hattı meşgul edenlerin bir gün sağlık hizmetine ihtiyaç duyabileceğinin altını çizen Tekin, şöyle konuştu:

"Sistemimizde kara listeler var. Bunları bloke edebiliyoruz ama gün gelir onların da bir ihtiyacı olur telefonu bloke olduğu için hizmet alamazsa biz o vatandaşımız için de üzülürüz. Yüzde 95 gereksiz arama gerçekten ülke kaynaklarının israfı ve acil sağlık hizmeti ihtiyacı olan insanımızın bu hizmeti alamaması anlamını taşır. Bu kendi yakını da olabilir."

Hattın bazen çocuklar, bazen de çocuğuna süt, mama, çocuk bezi isteyen anneler tarafından arandığını anlatan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cep telefoncular tamirat sonrası 'Cep telefonunun sesi geliyor mu?' diye arıyor. Kontör istemek için arıyorlar, bazıları 'Köpeğim rahatsızlandı siz sadece insanlara mı bakıyorsunuz?' diye fırça atıyor. Dalyan'dan arayarak 'Caretta carettalar denize doğru değil karaya geliyorlar acil ambulans gönderin' diyenler var. 'Kedim ağaca çıktı acil ambulans gönderin' diyenler var. Çok enteresan çağrılarla karşılaşıyoruz."