Aydın'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gergin başladı. İki yıldır Atatürk Kent Meydanı'nda herhangi bir etkinlik yapmayıp İstasyon Meydanı'nı tercih eden Valilik, bu yıl adres değiştirdi. Valilik önünde çelenk sunma töreni, Atatürk Kent Meydanı'nda kutlama etkinliklerinin yapılmasına karar verildi. Konudan habersiz olan Büyükşehir Belediyesi de birkaç gün önceden 19 Mayıs için Atatürk Kent Meydanı'nı oyun parkurlarıyla donattı. Hazırlık için sabah meydana gelen Valilik yetkilileri, alanda düzenleyecekleri etkinlikler için yer olmadığını söyleyip oyun parklarını kaldırtmak istedi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ile Valilik karşı karşıya geldi.

CHP'Lİ BAYDAR'DAN TEPKİ

Haber verilmesiyle meydana gelen Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, alanda kendilerine yer açılmasını istedi. Meydandaki hareketliği öğrenip alana gelen CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ise, resmi programa rağmen önceden belediyeye bilgi verilmemesini eleştirip Vali Yardımcısı Çiftçi ile kısa süreli tartıştı. Ardından bir kısım oyun alanı geri çekilerek Valilik için alan açıldı.

'İZİN ALMAMIZA GEREK YOK'

Valiliğin çelenk sunma törenine Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeynel Akın, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu'nun törene katılmadığı görüldü. Vali Ayyıldız'ın katılmadığı Atatürk Kent Meydanı'ndaki Valilik etkinliklerinde spor ile halk oyunları gösterileri sunuldu. Törenden sonra gerginliğin nedeninin sorulması üzerine Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, "Bu alan resmi tören için belirlendi. İzin almamıza gerek yok. Biz burada resmi tören ile 19 Mayıs'ı kutluyoruz. Onlar neyi kutluyorlar bilmiyorum" diye konuştu.

CHP'Lİ BAYDAR'DAN ELEŞTİRİ

CHP'liler de alternatif bir kutlama töreni düzenleyip Atatürk Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Ardından açıklama yapan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, resmi programlarda çelenk koymalarının engellendiğini belirterek şunları söyledi:

"Sivil toplum ve siyasi partilerin, tüm halkın çelenk koyması engellenmiştir. Bunu protesto ediyoruz. Halkımızın bu bayramları kutlamaları engellenmiştir. Beraber kutlama anlayışı ve Kent Meydan'ında birlikte kutlama istenmesine rağmen Aydın Valiliği, Büyükşehir ile ortak bir anlayış içinde olmamıştır. Burada bir programın olduğu Aydın Valiliği'ne bildirilmesine rağmen Aydın Valiliği bir oldubittiye getirerek töreni bu alanda yapmak istemiş. Kendilerine bu istekleri karşısında burada bulunan alanın bir parçası verilmiş. Ancak o alan beğenilmeyerek bugün sabahtan itibaren polis nezaretinde Kent Meydanı'nda Büyükşehir'in yapmış olduğu etkinlikler için konulan her türlü alet geriye ittirilerek alan oluşturulup, orada bayram kutlanılmaya çalışılmıştır. Biz de bu protestomuzu yaptık. Ancak ailelerin çocuklarıyla bayram meydanına geldikleri için planlanan yerde kutlama yapılması için o alandan ayrıldık."

Bu sırada meydana gelen bir kadın ise "Halkımız çok duyarsız. Hiçbir yerde bayrak göremedim. Yazıklar olsun Aydın'a, Aydınlılar utansın" diye bağırdı.

CHP İl Başkanı Hikmet Saatcı da yaptığı açıklamada, "AKP faşizmine karşı durmaya devam edeceğiz" dedi.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ ATLAYIŞI

Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki etkinliklerde; Aydın Havacılık Kulübü üyeleri Adnan Menderes Kent Ormanı içerisindeki pistten yamaç paraşütü atlayışı yaptı. Türkiye Havacılık Federasyonu Aydın İl Temsilcisi Taner Çakır, Aydın'da 17 yıldan beri bu sporu yaptıklarını söyleyerek "Herkesi bu sporu yapmaya bekliyoruz. Bu önemli günün anısına da çok güzel uçuşlar yaptık. Atatürk'ün bize armağan ettiği bu bayramı buradan kutluyoruz" dedi. Dört yamaç paraşütçüsü Adnan Menderes Kent Ormanı'ndan sırasıyla yamaç paraşütü ile atladı. Paraşütle atlayan Taner Çakır Türk bayrağını gökyüzünde açarak yere iniş yaptı.

BÜYÜKŞEHİR: VALİLİK VE EMNİYETİN KURAL TANIMAZ UYGULAMALARI

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada; Atatürk Kent Meydanı'nın, valilik ve emniyetin kural tanımaz uygulamalarına sahne olduğu iddia edildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Günler öncesinden resmi yazı ile Aydın Valiliğine, Atatürk Kent Meydanı'nda Büyükşehir Belediyesi'nin etkinliklerinin yapılacağı resmi yazılarla belirtilmesine rağmen, valilik personeli polis desteğiyle zorla meydana yerleşmeye çalıştı. Kriz çıkmaması için Aydın Büyükşehir Belediyesi yetkililerince Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün etkinliklerinin yapılması ve gençlerin mağdur olmaması için yer gösterilmesine rağmen, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin etkinliklerinin yapıldığı noktada ısrarcı olan ve Büyükşehir Belediyesi'nin alet, edevat ve kurulmuş olan oyun parkını itekleyerek çalışmasını engellemek isteyen Aydın Valiliği ve emniyet yetkililerine Büyükşehir Belediyesi bürokratları tepki gösterdi. Yaşanan tartışmaların ve arbedenin sonucunda Aydın Valiliği personeli, polis zoruyla Büyükşehir Belediyesi'nin oyun parkını itekleyerek kendilerine tahsis edilmeyen alanın içine zorla yerleşti. Atatürk Kent Meydanı'nı, Aydın Valiliği iki yıldır hiçbir resmi etkinlikte kullanmıyordu."