MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Gördes Barajı'nın yapımındaki hatanın sorumlularının yargı önüne çıkarılarak çezalandırılması gerektiğini söyledi. Gölmarmara Ovası'nda 14 bin 423 hektar alanın sulanması, İzmir'e de yılda 58.9 milyon metreküp içme suyu vermesi planlanan Gördes Barajı'nda yapım hatası sebebiyle zararın 100 milyon TL olduğunu belirten Balkız, barajdaki bazı işlemlerin zamanında yapılmadığını ve ihmallerin söz konusu olduğunu kaydetti.

"OLDU BİTTİ DENİLECEK BİR ŞEY DEĞİL"

Gördes Çayı üzerinde yapılan barajda 17 Ocak 2009'dan itibaren su tutulmaya başlandığını belirten balkız, "Ancak baraj, önlenemeyen su kaçağı sebebiyle tamamen boşaltılmak zorunda kaldı. 2010 yılında Devlet Su İşleri tarafından baraj yapılırken, o zaman, CHP'li belediyeye hava atılacak ya, 'Barajın suyunu 9 Eylül'de İzmir'e akıtacağız' diyorlar. O gün baraj yapılırken gövdenin önüne bir set daha yapıyorlar fakat yapılması gereken işlemleri yapmak yerine sadece su geçirmez killeme döküyorlar. Sırf projeleri engellenmesin diye. Barajın gövdesinin altından su akıyor. Yıllarca su sızıntısını kesemiyorlar. Üç yılda dolması gereken baraj su kaçacağı sebebiyle bir türlü dolmuyor. Gelen su kadar çıkan su var. Bu sene de suyun tamamını boşaltıyorlar. Bu, 'oldu, bitti' denilecek bir şey değil. Zarar 100 milyon TL" dedi.

"HESAP SORULMALI"

Hatanın bilinmesine rağmen baştan bir şey yapılmadığını öne süren Balkız, "Barajın yapımının 5 yıl sonrasında su boşaltılıyor. İzmir'e su verilmiyor. Gölmarmara ovalarının belirli bir alanının sulanması lazım. Bu hatayı yapanlardan hesap sorulmalı. Hukuk önüne çıkarılmalı. Bunlarda kapının arkasına süpürelim telaşı var. Bunlar çözüm sürecini de böyle yaptılar. 17-25 Aralık operasyonunu da böyle yaptılar. Onun için sadece 'muhalefet olsun diye değil' hukuk devletinin gereğinin yerine getirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.