Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 4'üncü Türk Konseyi Zirvesi için ilçeye gelişinden önce surları ve topları boyattığı ileri sürülen Müze Müdürü Emel Özkan, Cumhuriyet Savcılığına giderek hakkındaki iddiaları ortaya atan 5 kişi hakkında şikayette bulundu. Özkan iddiaların asılsız ve komplo olduğunu söyledi. İfadelerine başvurulan 5 kişi de, müze müdürü Özkan hakkında Bodrum Kalesi'ndeki tarihi dokuya zarar verdiği iddiasıyla şikayetçi oldu.

Bodrum'da geçen 4- 5 Haziran'da düzenlenen 4'üncü Türk Konseyi Zirvesi'ne katılacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilçeye gelişi öncesinde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde tarihi yapıların tahrip edildiği ileri sürüldü. Zirve kapsamında müzenin bulunduğu Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde düzenlenen Cumhurbaşkanı Gül'ün de konuk devlet başkanlarıyla katılması beklenen ancak yağmur nedeniyle katılamadıkları 'Türk Düğümü' adı altındaki konser nedeniyle müzede bazı düzenlemeler yapıldı.

GÖREVDEN ALINMASI İÇİN KAMPANYA

Bu kapsamda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi müdürü Emel Özkan'ın talimatıyla, üç hafta önce tarihi kalenin girişindeki surların plastik boya, 600 yıllık Osmanlı toplarının ise yağlı boya ile boyandığı iddiaları tarihçilerin ve Bodrumluların tepkisine neden oldu.

Bir internet sitesinde tarihi dokuya zarar verdiği ileri sürülen müze müdürü Özkan'ın görevden alınması için imza kampanyası başlatıldı.

BAKANLIK SORUŞTURMA AÇTI

Kampanyaya bini aşkın kişi destek verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyla ilgili soruşturma başlattı. Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan ile tarihçi Nihal Demir, inceleme yapıp müzenin müdürü Özkan ile burada görevli üç arkeoloğun ifadelerine başvurdu. İki müfettiş, raporlarını hazırlamak için müzeden ayrıldı. Bir süre sonra ikinci bir inceleme için Kültür ve Turizm Bakanlığı Başmüfettişi Oya Hitay da geçen hafta dört gün Bodrum Kalesi'nde araştırma yaptı. Müze müdürü Özkan ve altı personelin ifadesine başvuran Hitay da raporunu hazırlamak için geçen Cuma günü ilçeden ayrıldı. Bakanlığa rapor henüz sunulmadı.

MÜZE MÜDÜRÜNDEN SUÇ DUYURUSU

İddiaların basına yansımasının ardından Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan, dün Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na giderek şikayetçi oldu. Müze Müdürü Özkan, iddiaları ortaya attığını belirttiği Sanat Tarihçisi Yasemin Özdemir, Restoratör- Radyo çalışanı Mutlu Özcan, Yerel Gazeteci Ali Fikret, İç Mimar Selçuk Aydın ve merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Başdanışmanı Gazeteci Yazar Can Pulak hakkında 'Asılsız iddialarla iftira atmak', 'sosyal paylaşım sitelerinden hakaret etmek ve haberleri paylaşmak', 'kültür ve tarihe zarar vermek' ve 'komplo kurmak' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine hakkında suç duyurusunda bulunulan 5 kişi, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verdi

ONLAR DA ŞİKAYETÇİ OLDU

Müdür Emel Özkan'ın suç duyurusunda bulunmasını trajikomik bulduğunu belirten Gazeteci Can Pulak, "Biz de Bodrum Kalesi'ndeki tarihi dokuya zarar vermekten dolayı müdür hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu gerçeğin ortaya çıkarılması ve müdürün cezalandırılması için tüm yasal girişimlerde bulunacağız, Gazeteci olarak tarihi dokuya daha fazla zarar verilmemesi için uyarı görevimizi yaptık. Böyle komik bir suç duyurusu görmedim" diye konuştu.

ASILSIZ İDDİALAR

Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde 20 yıl görev yaptıktan sonra bu yıl Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne müdür olarak atanan Emel Özkan da, 600 yıllık topların yağlı boya, kale duvarlarının ise plastik boya ile boyandığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Özkan, "Söz konusu toplar 19 yüzyıl topları olup, açıkta sergilenen eserlerdir. Konu idari ve adli yargıya intikal ettiği için daha fazla açıklama yapmam doğru olmaz" dedi.