Bozcaada'yı beton haline getirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İlk olarak 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/25 bin ölçekli nazım imar planı adanın yüzde 90’ının kapsayan tarımsal alanların ‘bağ evi ve tarımsal fabrika’ adı altında yapılaşmaya açmayı öngörüyordu. Bozcaada halkı adanın yüzde 90'ını betono çevirecek bu planı yargıya taşımıştı. Bu dava sürerken Bakanlıktan yeni bir hamle geldi. Bakanlık, Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırladı. Bu planında diğerinden pek bir farkı yok aslındı. Plana göre adanın yüzde 90'ı imara ve betona açılıyor. Haliyle Bakanlığın bu hamlesinden sonra bir önceki, hakkında açılmış bir dava bulunan plan iptal olmuş oldu.

Şehir plancılarına göre, bu planla adaya villaların yolu açılıyor. Tarım alanları 'bağ evi', Akvaryum Koyu ise 'kentsel gelişim alanı' ve 'turizm tesis bölgesi' adı altında imana açılıyor.

Adanın doğu bölgesi ise ‘turizm tesis bölgesi’ olarak belirlenmiş durumda. Kentsel gelişim alanı ve turizm tesis bölgesi olarak ilan edilen bu bölgelerde yeni turistik tesisler yapılabilecek. Alt ölçekli 1/25 bin ve 1/5000 ölçekli imar planlarında bu alanlardaki yapı yoğunluğunun ise ne olacağı şimdilik bilinmiyor. Plan, adada yapılacak olan yeni yapıların adanın kimliğine uygun olması için ‘kentsel tasarım rehberi’ hazırlanmasını şart koşuyor. 1/100 bin ölçekli plan, adayı birbirine bağlayan 20 metre genişliğinde birinci derece yol yapılmasını da öngörüyor. Planın açıklama raporu ise 2040 yılında Bozcaada’nın toplam nüfusunun 11 bin olmasını öngörüyor. Bu rakam nüfusu 2 bin 465 olan Bozcaada nüfusunun neredeyse 5 katı büyüklüğüne tekabül ediyor. (Hürriyet)