Aykut Polatlı-Muğla'nın Fethiye İlçe Belediye Başkanı DP'li Behçet Saatcı, Büyükşehir Yasası'nın referanduma götürülmesi için 3 belediye birliğine mektup gönderip çağrıda bulundu. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Ege Belediyeler Birliği (EBB) ve Akdeniz Belediyeler Birliği'ne (ABB) mektup gönderen Behçet Saatcı, tüm büyükşehir ve illere bağlı ilçe belediye başkanlarının bir araya geleceği bir toplantı organize edilmesini talep etti. Başkan Saatcı mektubunda, Büyükşehir Yasası'nın memnuniyetiyle ilgili 29 büyükşehirde referandum yapılmasını istedi. Büyükşehir Yasası'nın olası erken seçimde halka sorulması gerektiğini belirten Başkan Saatcı, "Seçim sandığının yanına bir sandık daha koyalım" dedi.

Saatcı'nın mektubu

Başkan Saatcı birliklere gönderdiği mektupta, şu ifadelere yer verdi: Önümüzde bir erken seçim var. Bu erken seçim, belki de yanlıştan dönülmesi adına büyük şanstır. Büyükşehir belediyesi olan 29 ilde, referandum için bir sandık daha koyalım. 6360 Sayılı Yasa'nın üzerinden 17 ay geçti. 17 ayın muhasebesini yapalım. Halkımıza, 'Büyükşehir Yasası'ndan memnun musunuz?' diye soralım. Mademki en doğrusunu halk biliyor, o zaman adresimiz belli, halka gidelim. Bu sıkıntıların artık ortadan kaldırılması ve acilen çözüme kavuşturulması için önerdiğimiz referandum talebinin görüşülmesiyle ilgili 29 büyükşehir belediyesi ve bu illere bağlı ilçe belediye başkanlarının katılımıyla, birliğimizin acilen 'Büyükşehir Yasası için referandum' adı altında olağanüstü toplantı kararı almasını arz ederim.
Konu hakkında değerlendirmelerini aldığımız İzmirli belediye başkanları ise toplantının yapılmasının faydalı olacağı noktasında buluştular. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Yasası'nın tartışılmasının ve tekrar düzenlenmesinin çok önemli olduğunu belirtirken Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır kaldırılması gerektiğini belirtti. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise Büyükşehir Yasası'ndan memnun olduklarını dile getirdi.

Soyer: Tartışmaya açılmalı

Yasanın değişmesi yönünde görüş bildiren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Bu ülkenin en önemli ihtiyacı yerel yönetimler reformu. Buna kesinlikle ihtiyaç var' dedi. Bunun açılan onlarca paketten çok daha önemli olduğunu dile getiren Soyer, 'Büyükşehir Yasası'nın mutlaka değişmesi lazım. Sayın Fethiye Belediye Başkanımızın bu önerisi çok güzel. Bu konu konuşulmalı ve bunun üzerine gidilmeli. Yasal olarak seçim sandığının yanına referandum için başka bir sandık konulmasının mümkün olduğunu sanmıyorum. Onun öncesinde memnun değilsek neyden memnun olduğumuzu da söylememiz lazım. Bunun üzerine bir çalışma yapılmalı' dedi.

Çakır: Bence kaldırılsın

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Büyükşehir Belediyesi'nin birçok eksiği olduğunu dile getirdi. Bu şartlarda kaldırılması gerektiğini belirten Çakır, 'Büyükşehir Yasası'nın artı tarafları var, çok da eksik tarafları var. Şu anda 1 artısı varsa, 5 eksisi var' dedi. Büyükşehir Yasası'nın tekrar yapılandırılması gerektiğini söyleyen Çakır sözlerini şöyle sürdürdü: Büyükşehir Yasası ile ilçe belediyelerinin sorumluluklarının artmasına rağmen yetkilerinin azaltılmasıyla vatandaşla ilçe belediyesi karşı karşıya getiriliyor. Tartışılarak uzunca üzerinde çalışılarak tekrar meclisten büyükşehir yasası çıkarsa artılarının daha fazla olacağına inanıyorum. Bu haliyle devam etmesi halinde bu yasanın iptal edilmesini bende isterim. Referanduma gidilmesi ya da değiştirilmesi için bir çıkış yapılması bana göre çok erken olur.Türkiye'nin zaten genel yönetiminin de bir kaos var. Biz yarın hükümetin kurulup kurulmayacağını, seçim olup olmayacağını bilemezken toplanalım böyle bir baskı oluşturulalım dediğiniz anda yerel yönetimlerinin baskısı daha fazla sıkıntı yaratır. Taşlar yerine oturur, hükümet kurulup işlemeye başlar o zaman toplanılıp oturulur, bununla ilgili teklifler hazırlanır. Bu teklifin halka sunulması ise yasa yapmaktan daha güzel olur' diye konuştu.

İnce: Yasa kalsın

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise Büyükşehir Yasası'nın kalması gerektiğini söyledi. Büyükşehir Yasası'nın birçok avantajından yararlandıklarını belirten İnce, 'Güzelbahçe'mizin Bütünşehir Yasası'ndan ayrılması bu tarihten sonra olumlu olmayacaktır' dedi. İnce yine de yasanın belediye başkanlarınca bir araya gelinip değerlendirilmesinin olumlu olduğunu dile getiren İnce, sözlerini şöyle sürdürdü: Büyükşehirin bütün avantajlarından yararlanıyoruz. Büyükşehirin içindeyiz adeta, Bütünşehir Yasası'ndan sonra. Tek başımıza hareket etmemiz bu süreçte pek mümkün değil bence. Bütün ulaşım, arıtma gibi sistemlerimiz Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış. Yerleşmiş bir sistem. Biz bunları çalıştıramayız bile, bunun için kadromuz yeterli değil. Bu saatten sonra Güzelbahçe'mizin Bütünşehir Yasası'ndan ayrılması olumlu olmayacaktır. Koordinasyon konusunda değerlendirilebilir. Büyükşehir belediye ve ilçe belediyelerinin bir araya gelmesi ve yasanın tartışılması eksikliklerin giderilmesi için faydalı olacaktır. Referandumlar, yasalar öncesi yapılmalıdır. Referandum taslağı, konuya vakıf uzman kişiler tarafından oluşturulmalıdır. STK ve kamu kuruluşlarının ve uzmanların görüşleri alınmalıdır. Sonrasında referandum yapılabilir, faydalı olur.