Türkiye'de Dalyan'dan sonra kuzeyde ilk kez Kuşadası sahiline 53 gün önce bir caretta caretta 81 yumurta bıraktı. Yumurtalar, suya çok yakın olması nedeniyle uzmanlarca büyük bir titizlik içerisinde daha güvenli bir alana taşındı. Etrafı koruma bandıyla çevrilen, bilgilendirme tabelaları dikilen yuva için yetkililer ile çevredeki sitelerde oturanlar seferberlik ilan etti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4'üncü Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürlüğü, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle gerçekleşen çalışmalara, Kuşadası Kaymakamlığı, Davutlar Emniyet Amirliği, Mersin Beach Clup Otel, AYDEM destek verdi ve gözlem altına alınan yuva, 24 saat özel güvenlik şirketi elemanlarınca korundu.

Sürekli takip edilen yuvada dün gece hareketlenme saptayan EKODOSD ile Orman ve Su Bakanlığı 4'üncü Bölge Müdürlüğü Aydın il müdürlüğü yetkilileri, uzmanlardan aldıkları destekle yavruların güvenle denize ulaşmaları için çalışma başlattı. AYDEM yetkilileri, yavruların ışığa yönelmemeleri için bölgedeki aydınlatmaları kararttı. Kaplumbağa yavrularının denize sorunsuz ulaşması ve farklı yönlere yönelmemesi için yapay bir kanal oluşturuldu. Büyük bir heyecanla beklenen an, sabaha karşı saat 03.30 sıralarında gerçekleşti. Yuvadan çıkan 30 yavru kaplumbağa kanal içerisinden kumların üzerinde kendiliğinden yürüyerek denize doğru gitmeye başladı. Yuvada kalan yavruların ise bir iki gün içerisinde çıkarak denize ulaşması bekleniyor. Yumurtadan çıkamayan veya ölen yavruların doku örnekleri alınarak incelenecek.

HERKESİ SEVİNDİRDİ


Orman ve Su Bakanlığı Manisa 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Kuşadası'nda ilk kez gerçekleşen bu mutlu olayın herkesi sevindirdiğini söyledi. Bayrak, "Müdürlüğümüze bağlı ekipler yuva yapımından yavruların çıkışına kadar gerekli çalışmaları yapmışlar ve gerekli güvenlik önlemlerini almışlardır. Prof. Dr. Yakup Kaska ve EKODOSD derneğiyle birlikte işbirliğine girilerek gerekli uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Kuşadası'nın da bundan sonraki yıllarda Carettaların yuva yapacakları bir alan haline gelmesini bekliyoruz" dedi.

BİLİM DÜNYASI İÇİN YENİ BİR OLAY

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da Kuşadası'nda ilk kez gerçekleşen olayı kendilerinin merakla beklediklerini söyledi. Prof. Dr. Kaska, "Kalan yumurtaların takip edilen günlerde 20'li 30'lu gruplar halinde çıkmasını bekliyoruz. Daha sonra yuva kazılarak ölü olan yavrulardan doku örneği alınarak incelemeleri yapılacak. Kuşadası'ndaki bu olay bilim dünyası içinde yeni bir olay, çalışmalarımızı işbirliği halinde devam ettireceğiz" diye konuştu.

VATANDAŞLARDA BİLİNÇ OLUŞTU

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de Kuşadası sahiline lik kez bir caretta carettanın yuva yaptığını kaydetti. Sürücü, "Orman ve Su Bakanlığı ekipleri ve Prof. Dr. Yakup Kaska ile 53 gündür çalışmaları sürdürmekteyiz. İlk kez bir carettanın yuva yaparak yumurta bırakması, bırakılan yumurtaların farklı bir yuvaya transferi, yavruların yumurtadan çıkması ile yapılan çalışmaların ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Yavruların denize ulaşmaları bizleri çok sevindirmiştir. Kuşadası'ndaki tüm kurumların ilgileri, katkıları, bölgedeki vatandaşların duyarlılıkları ve hassasiyetleri bizleri çok mutlu etmiştir. Bölgedeki vatandaşlarda çok iyi bir şekilde caretta bilinci oluştu. Bu durumun ileriki yıllarda da koruma bilincinin alt yapısını oluşturacağını düşünüyoruz. Kuşadası sahillerinde doğan bu yavruların, 25- 30 yıl sonra tekrar bu sahillere gelerek kendi yavrularının çıkacağı yumurtaları bırakmalarını bekliyoruz" dedi.