Uzman kuruluşların desteği ile yürütülen çalışmalarda önemli bir aşamaya gelindiğini açıklayan Dinçer, "Madran Dağı'ndan çıkmayan kaynakların suyu bile, Madran Suyu olarak satılıyor. Çine dışında da tabelasına Çine Köftesi yazanların sayısı bir hayli arttı" dedi.

Aydın’ın köftesi ve suyu ile ünlü ilçesi Çine’nin Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, bu iki ürüne coğrafi tescil belgesi almak için çalışma başlattı. Dinçer, uzun zamandan beri yürüttükleri tescil çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Tescil çalışmaları kapsamında Madran Dağı’nın çeşitli bölgelerinden çıkan kaynaklardan numuneler alındığını anlatan Dinçer, "Bu numuneler laboratuvarda test edildi ve Madran Suyu'nun ortalama değerleri çıkarıldı. Son zamanlarda sertlik, pH vb. değerleri Madran Dağı’ndan çıkan kaynaklarla örtüşmeyen yani Madran’da su kaynağı bulunmayanlar, markasının arkasına Madran Suyu ibaresi koymaya başladı. Tescil çalışmaları tamamlandıktan sonra bu artık mümkün olmayacak. Biz belediye olarak suyunu Madran Dağı'ndaki kaynaklardan temin eden markalara bedelsiz kullanım hakkı sağlayacağız. Fakat sadece adını kullanan istismarcılara da müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Benzer bir çalışmanın Çine Köftesi için de yapıldığını kaydeden Başkan Enver Salih Dinçer, "Çine dışında da tabelasına Çine Köftesi yazanların sayısı bir hayli arttı. O yüzden biz ilçemize özgü bu muhteşem lezzeti bir standarta sokarak coğrafi tescil yaptırıyoruz. Bundan böyle tabelasına Çine Köftesi yazanlar belediyemizden izin alacak. Standartlara uymayana izin verilmeyecek. Bu şekilde markalaşan köftemizi ve markalaştıran köftecilerimizi korumayı hedefliyoruz" dedi.

Dinçer, yöresel ürünlerle ilgili tescil çalışmalarının devam edeceğini, su ve köftenin ardından yöreye özgü başka ürünlere de coğrafi tescil belgesi almak istediklerini de sözlerine ekledi.