Kuşadası’nda 2010 yılında motosikletini çekmek isteyen polislerle tartıştığı için gözaltına alınan ve götürüldüğü karakolda elleri arkadan kelepçeli halde 5 polis memuru tarafından dövüldüğü kameralara yansıyan Fuat Şengül ile polis memurlarının yargılandığı davada mahkeme, Şengül'e "görevli memura hakaret" suçundan 8 bin 840 lira, polis memurlarına da "duruşmadaki saygılı davranışları" dikkate alınarak 3 bin lira para cezası verdi. 

Kuşadası 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına sanık polis memurları Mehmet Çalışkan, Murat Gül, Süleyman Satılmış, Yunus Can ve Ahmet Koçak'ın avukatları ile davacı Fuat Şengül'ün avukatı katıldı.

"Görevli memura hakaret suçu"

Mahkeme heyetinin avukatların son sözlerini dinlemesinin ardından kararını açıkladı. Kararda, polislerden dayak yediği öne sürülen Fuat Şengül'ün, "görevli memura hakaret" suçundan 442 gün hapis cezasına çarptırıldığı cezanın 8 bin 840 lira para cezasına çevrildiği belirtildi.

Mahkeme, cezanın 10 eşit taksitle ödenmesine, taksitlerden birinin ödenmemesi durumunda geri kalan kısmının tamamının tahsiline, ödenmeyen adli para cezasının, hapse çevrilmesine hükmetti.

Yeterli ve inandırıcı delil yok

Mahkeme, polis memurlarının üzerlerine atılan suçun soyut iddiadan başka, her türlü şüpheden uzak, yeterli inandırıcı ve kesin delil elde edilemediğini Murat Gül ve Mehmet Çalışkan’ın “yaralama suçu"nun sabit görüldüğünü, ancak bu eylemi "haksız tahrik altında" yaptıklarını "duruşmalarda saygılı davranışların" takdiri indirim nedeni sayılmasından dolayı 3 bin lira adli para cezası verirken, bu cezanın da  aylık 10 eşit taksitle ödenmesini hükmetti.

Polis memuru Süleyman Satılmış hakkında ise “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı verildi. Yunus Can ve Ahmet Koçak hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı.

Kararı öğrenen Fuat Şengül, haksızlığa uğradığını, dayak olayından olaydan sonra Kuşadası’nı terk ettiğini söyledi.

Şengül “Her şey karakoldaki kamera tarafından kaydedildi. Polisler bana işkence uyguladı. Günlerce kendime gelemedim. Tedavi gördüm. Mahkeme heyeti bana daha fazla ceza verdi. beni döven polisler ise daha az ceza aldılar. Çok üzgün ve kırgınım" dedi.

Olayın geçmişi

Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde emlakçılık yapan Fuat Şengül, 4 Temmuz 2010’da motosikletini çekmek isteyen polislerle tartışmış, gözaltına alınıp Çarşı Karakolu’na götürülmüştü.

Basına yansıyan kamera kayıtlarında, karakolda elleri arkadan bağlı olarak yere yatırılan ve bir grup polis tarafından darbedildiği görülen Şengül, ardından sağlık raporu için hastaneye, daha sonra da "polise mukavemet" suçundan nöbetçi savcılığa götürüldü. Şengül, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Ancak Şengül, polislerin kendisini dövdüğü iddiasıyla şikayetçi oldu. Polisler de Fuat Şengül’ün kendilerine küfür ederek vurduğunu iddia ederek şikayetçi oldu. Bunun üzerine Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı, Şengül ve polisler hakkında Kuşadası 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.