Meyve nakliyatı yapan 'Kayalar Nakliyat Ambarı' sahibi Barbaros Gençer, Lapseki'de her biri neredeyse 1 kilo gelen şeftali ürettiğini söyledi. Bölgede 'R6' olarak adlandırılan bu şeftali cinsinin İstanbul meyve pazarında aranan bir ürün olduğunu belirten Gençer, "Hem kokusu hem tat aroması hem de raf ömrü olarak çok beğenilen bir şeftali cinsi. Lapseki'de üretilen şeftalilerin yüzde 40'ı ihracat, diğerleri ise iç piyasada değerleniyor. İç piyasa denince de İstanbul akla geliyor. Ülkemizin sayılı şeftali üretim yerlerinden biri olan Lapseki'nin yıllık şeftali üretimi 60 bin ton civarında. Bilinçli üreticiler böyle kaliteli ve kalibreli şeftaliler üretiyor" dedi.

Normalinden daha iri şeftalileri üreten Sefa İnan ise R6 olarak adlandırılan şeftali cinsinin normalde 300-400 gram olduğuna dikkati çekip, "Bilinçli budama, seyreltme ve sulamayla ürettiğim şeftalilerin her birinin büyüklüğü 810 grama kadar ulaştı" diye konuştu. İnan, ürettiği şeftalilerde kesinlikle hiçbir hormonal madde kullanmadığını da kaydetti.