Küresel Isınma ile ilgili tespitlerde bulunan Prof. Çetin; Dünya üzerinde yaşanan hızlı çöküşlerden ve bunların nedenlerinden bahsetti. Çetin; "Atmosferdeki karbondioksit miktarı 270ppm seviyesinden, günümüzde 387ppm seviyesine çıkmıştır. Periyodik iklim döngüsüne göre günümüzde bir buzul döneminde olması gereken Dünyamız insan faaliyetleri sonucu hızla ısınmaktadır. İklim değişikliği ile kendini gösteren ekolojik kaos, insan dahil 10 milyon'un üzerinde türün geleceğini tehdit eder noktaya gelmiştir. Bu nedenle insan, kendi yaşamı için ihtiyaç duyduğu doğayı yok olma sürecine sokmuştur. Bu süreç şu anda gezegendeki en büyük işgalci konumundaki insan soyunun da sonunu beraberinde getirecektir" dedi. 

İklim değişikliği Carettaları kuzeye getirdi
Geçtiğimiz yıl Caretta caretta kaplumbağalarının Dikili'de yumurtladığını tespit ettiklerini anlatan Prof. Çetin; "Küresel ısınma sonucunda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle carettalar kuzey enlemlerine göç etmeye başladı. Her geçen gün ortalama sıcaklık değerleri artış gösteriyor. Son 10 yıldır Akdeniz Bölgesi'nde de deniz sıcaklıkları çok yükseldi. 110 milyon yıldır yaşamını sürdürmeye çalışan Carettalar nesillerinin devamı için Dikili'yi seçti. Dikili, caretta carettaların 22.yuvalama alanı oldu" dedi. Çetin, Carettaların iklim değişikliği yüzünden kuzeyde ilk defa bir yeri yumurtlama alanı olarak belirlediğini, bunu yaparken de içgüdüsel olarak temiz denizleri seçtiklerini söyledi. Çetin; Carettaların Dikili denizinin temizliğini tescil ettiklerini ifade etti.

Balıkçılar dikkatli olmalı
Deniz kaplumbağalarının cinsiyetinin belirlenmesinde yuva içi sıcaklığının önemli olduğunu da söyleyen Prof. Çetin; "Yuva içi sıcaklığı 29 derecenin üstünde olması dişi, altında olması erkek cinsiyetini belirliyor. Sıcakların yükselmesi Akdeniz'de yumurtaların yüzde 85'inin dişi çıkmasına neden oldu. Bu nedenle carettalar kuzeye yöneldiler. Biz de bunu tespit ederek bir proje hazırladık. Belediye Başkanımız Osman Özgüven projemize ve bize çok yakınlık gösterdi. Dikili Belediyesi projemize sahip çıktı. Belediye çalışanlarımızın çabaları VE Kaymakamlığımızın desteği ile burayı koruma altına aldık" dedi. Uluslar arası yapılan anlaşmalar gereği buraların korunması gerektiğini anlatan Prof. Çetin vatandaşlara uymaları gereken kuralları hatırlattı. Çetin birkaç hafta önce alanda bir carettanın balık ağlarına takılarak ölmesine çok üzüldüklerini, balıkçıların bu alana ağ atmamalarını ve çok dikkatli olmalarını istedi.