Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Kıyı Ege'de hava sıcaklığının haftasonuna kadar mevsim normallerinin 4 ila 6 derece altında seyredecek. Gündüz sıcaklık değerlerinin 3, 5 derece, gece ise sahil kesimlerinde -1, -3, iç kesimlerde -5, -6 derece olması bekleniyor. İzmir genelinde gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile kıyı kesimlerde orta kuvvette, iç ve yüksek kesimlerinde kuvvetli zirai don olayı uyarısı yapıldı. Etkili olması beklenen don olayı nedeniyle buzlanamalara karşı karayolu trafiğindekilerin önlem alması tavsiye edildi.

Hayvanseverlerden uyarı

Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği İzmir Şube Başkanı Nebiha Deprem, insanların kış aylarında araçlarını çalıştırmadan evvel mutlaka aracın kaportasına bir kaç defa vurması gerektiğini belirtti. Deprem, "Binlerce kedi ve köpek yavrusu, otomobillerin motorlarında ısınmaya çalışıyor. Araç sahipleri araçlarını çalıştırmadan evvel mutlaka bir kaç defa motorun üst bölümlerine ve ön tekerleklere vurarak buralarda olabilecek hayvanları kaçırmalıdır. Böylece hayvan ölümlerinin önüne geçmiş oluruz" dedi.

Araçlara antifriz eklenmeli

1 milyon 12 bin 274 aracın olduğu İzmir'de, otomobilleri balkanlardan gelen soğuk havadan koruyabilmek için mutlaka araç motorlarına antifiriz eklenmesi gerektiğini belirten Makine Mühendisleri Odası İzmir Genel Sekreteri Melih Yalçın, soğuk havasının etkisini yoğun şekilde gösterdiği bugünlerde, araç sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Yalçın, "Araç sahipleri, motor bloklarının içerisinde olan suyun, antifirizli su ile değiştirilmesi gerekli. Bu yapılmazsa motor bloklarının çatlaması söz konusu olur. Don tehlikesine karşı araçlar, gece park edilirken mutlaka tekerlek yönleri kaldırıma çevrilmeli ve el freni çekilmeden, araç viteste olacak şekilde park edilmelidir. El freni çekilmiş bir aracın balataları, kampanalara yapışır. Araçlar sabahları mutlaka 1-2 dakika rolantide çalıştırılmalıdır. Soğuğun etkisinden dolayı lastik havaları düşebilir, işte bu yüzden belli periyotlarla lastik havalarına dikkat edilmelidir. LPG'li araç kullananlar ise araçlarını mutlaka benzin modunda durdurmaları. LPG, soğuk havalara dayanıksızdır" diye konuştu.

Fethiye'de don nöbeti


Fethiye'de, vatandaşın temel geçim kaynakları arasında yer alan sercılık da aşırı soğuklar nedeniyle zor günler yaşamaya başladı. Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmeye başladığı bölgede üreticiler, seralardaki domateslerin donmaması icin sabaha kadar nöbet tutmaya başladı. Seralarına kurdukları büyük sobalarla sabaha kadar ateş yakan üreticiler, soğukla bu şekilde mücadele etmeye çalışıyor. Evlerindeki "çocuklarıyla bir gördükleri" domatesler için sabaha kadar uyumayan çiftçiler, soğukların bir an önce bitmesi için dua ettiklerini kaydetti.