Aileler yıllardır bekledikleri merkezin statüsünün değiştirilmesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söylerken, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Altın, merkezin hangi amaçla kullanılacağına henüz karar verilmediğini, bakanlık ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Denizli'de 2008 yılında Yılın Annesi seçilen Denizli Büyükşehir Belediyesi Engelliler Meclisi Başkanı Ayten Bahtiyar, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel davetlisi olarak Ankara'ya çağırılmış ve zihinsel engelli bir çocuğu evlat edinip 30 yıldır baktığı için örnek anne olarak gösterilmişti. Bu özel davetinde Bahtiyar, zihinsel engelli çocukların barınabileceği engelsiz yaşam merkezi yapılmasını istemişti. Başbakan Erdoğan da projenin önemli olduğuna vurgu yaparak ilk olarak Denizli'de uygulanması talimatını vermişti. Bu talimatın ardından Denizli'nin Göveçlik Mahallesi'nde 60 yatak kapasiteli Engelsiz Yaşam Merkezi binası yapımına başlandı. 2011 yılı Mayıs ayında temeli atılan bina TOKİ tarafından yapıldı ve geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Merkezin statüsünün değiştirildiğini, zihinsel engelli çocuklara değil, ruhsal sorunları olan kişileri hizmet vereceğini söyleyen aileler, basın toplantısı yaparak karara tepki gösterdi. Denizli Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen zihinsel engelli çocuğu olan aileler adına konuşan Berrin Öner, Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi'nin hayata geçmesini yıllardır dört gözle beklediklerini, ancak merkezin alanının değiştirilmesi kararıyla hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Merkezin inşaatı süresince iki kez karar değiştirildiğini, önce zihinsel engelli ve ruhsal hastalıklar bakım merkezine dönüştürüldüğünü, ardından zihinsel engellilerin çıkarılarak merkezin sadece ruhsal hastalıklar bakım merkezine dönüştürüldüğünü anlatan Öner, "Zihinsel engelliler için yapılan örnek proje süreç içerisinde değiştirildi ve bina tamamlanınca bakanlık tarafından sadece ruhsal tanı konulan kişilere ayrıldı. 60 yatak kapasiteli olan bu merkezin neden değiştirildiğini anlamıyoruz. Bizlerin başlattığı projeden bizler çıkartıldık. Hepimiz dört gözle bu projeyi bekliyorduk. Çocuklarımızı bir an olsun bırakmıyoruz. Bizim de bir hayatımız var, bazı sorumluluklarımız var. Engelsiz Yaşam Merkezi, bizim için hayati önem taşıyordu. Zihinsel engelli çocuğu olan aileler olarak Cumhurbaşkanımız'dan yardım istiyoruz. Yapılan yanlıştan bir an önce dönülsün" dedi.

"NE AMAÇLA KULLANILACAĞINA HENÜZ KARAR VERİLMEDİ"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Altın ise, merkezin kullanım alanı konusunda henüz karar verilmediğini söyledi. Binada bazı eksikler olduğunu belirten Altın, "Engelsiz Yaşam Merkezi inşaatında bazı eksikler var. Bunlar tamamlanıyor. Merkezin hangi amaçla kullanılacağı konusunda henüz kesin karar verilmedi. Bakanlık ile görüşmelerimiz sürüyor. Bakanımız, milletvekillerimiz ve valimiz, konuyla yakından ilgileniyor" dedi.