Muğla'nın Bodrum ilçesi Yokuşbaşı Mahallesi'nde inşaat yapılacak alandaki sondaj çalışması sırasında bulunan eski dönemlere ait yeni mezarlar için kurtarma kazısı başlatıldı. Yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mezarların, Yokuşbaşı Mahallesi'nin kaynaklarda söz edilen Halikarnassos'un mezar alanı olduğunu belirtir nitelikle olduğu bildirildi.

Geçtiğimiz ay Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü yakındaki arsada, farklı türde 10 adet mezar bulundu. Yapılan kazıda 1'i kırma çatı, 1'i oda mezar, diğerleri normalüstü kapaklı mezar olmak üzere Helenistik döneme ait 10 mezar ile ilgili kurtarma kazısı devam ederken, alanda iskeletlerin yanı sıra çeşitli ölü hediyelerine rastlanıldı. Bu alana yaklaşık 80 metre uzaklıkta bulunan, Halil Gözütok'a ait alanda bir inşaat çalışması öncesi yapılan sondaj kazısında yeni mezarlara rastlandı. Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi görevlilerince başlatılan kurtarma kazısında farklı özellikte ilk etapta 5 mezara daha rastlanırken devam edilen kazılarda sayı 8'e yükseldi.

M.Ö. 5'inci yüzyıla ait mezar alanındaki kazılarda kolye ve seramik eşyalar ve iskelet parçaları gün ışığına çıkarıldı. Kazılarda bulunan iskeletlerin antropologlar tarafından incelenmeye alınırken, bulunan eserlerin müzede sergilenmesi için çalışma başlatıldı. İki ayrı yerde ulaşılan ve sayılarının artması beklenen mezarlar ve içlerindeki buluntuların Yokuşbaşı Mahallesi'nin kaynaklarda söz edilen Halikarnassos'un nekropülü olduğunu işaret eden bulgular olduğu belirtildi.